Південноукраїнська АЕС ввела в промислову експлуатацію систему контролю концентрації борної кислоти виробництва СНВО «Імпульс»

18.07.2022
Фото: Південноукраїнська АЕС

 Систему контролю концентрації ізотопу бор-10 виробництва СНВО «Імпульс» введено у минулому кварталі у промислову експлуатацію на енергоблоці №3 Південноукраїнської АЕС.

Це перша новина від Сєвєродонецького науково-виробничого об’єднання «Імпульс» з початку активної фази війни росії проти України.
«Приймальна комісія у складі представників замовника, ДІЯРУ, Харківського НДПКІ «Енергопроект» та СНВО «Імпульс» констатувала, що обладнання системи повністю відповідає вимогам технічних умов, проектної документації та готове для промислової експлуатації», - повідомив «Імпульс».
Система контролю концентрації бору включає 22 нейтронних аналізатора різного типу, пристрої реєстрації та відображення, символьні індикатори, джерела швидких нейтронів, комплекти монтажного, технологічного та сервісного обладнання, а також комплект технічних та програмних засобів метрологічного забезпечення.
«Імпульс» нагадує, що вже понад десять енергоблоків АЕС, включаючи закордонні, оснащені аналогічними системами. Це Запорізька АЕС, енергоблоки №№ 1-5, Південноукраїнська АЕС, енергоблоки №№ 1, 3, Рівненська АЕС - енергоблоки №№ 1-3, Хмельницька АЕС, енергоблок № 1, Мецаморська АЕС (Вірменія) - енергоблок № 2 та АЕС Моховце (Словаччина), енергоблок №№ 3, 4. Системи виробництва СНВО «Імпульс» відрізняє: висока точність вимірів, хороша надійність роботи в жорстких умовах впливу зовнішніх факторів (гамма-випромінювання, електромагнітні перешкоди, вібраційні, ударні навантаження та ін.) та простота експлуатації.
Фахівці «Імпульсу» невпинно працюють над покращенням характеристик, оскільки вимоги до таких систем постійно посилюються з боку наглядових органів та замовників.
Детальніше про систему можна прочитати на сайті СНВО «Імпульс» за посиланням.

Зазначимо, що борне регулювання використовується, зокрема, для оперативної зміни потужності реактора за обмеження діапазону регулювання від 100 до 85% в рамках компенсації добових коливань споживання електроенергії.

Переваги системи контролю концентрації борної кислоти:

  • висока точність при безперервному аналізі концентрації бору-10 (борної кислоти) у технологічних контурах АЕС;
  • малий час готовності обладнання після включення живлення (не більше 20 min) та час встановлення значення вихідного сигналу при одноразовій стрибкоподібній зміні концентрації (не більше 20 s);
  • відсутність додаткових похибок НАР-І від впливу зовнішніх факторів (гама-випромінювання потужністю поглиненої дози 0,22 Gy/h, температури зовнішнього середовища до 90 °С, температури вимірюваного розчину до 110 ºС);
  • можливість комплектування боромерів америцій-бериллієвими джерелами швидких нейтронів, що мають термін служби 20 років;
  • забезпечення можливості експлуатації НАР-І в аварійних умовах при температурі зовнішнього середовища та розчину до 150 °С (для навісних датчиків при температурі розчину до 265 ºС);
  • підтверджена випробуваннями відповідність жорстким вимогам промислових стандартів з електромагнітної сумісності, стійкості до впливу навколишнього середовища, сейсмостійкості, вібраційним та ударним навантаженням.

Читайте також:

Компанії