Модифікована СНВО «Імпульс» СВРК-М із підсистемою «BEACON-TSM» для енергоблоку №3 РАЕС успішно пройшла випробування

30.12.2021
У Сєверодонецькому науково-виробничому об'єднанні «Імпульс» успішно проведено приймальні випробування модифікованої Системи внутрішньореакторного контролю (СВРК-М) з інтеграцією підсистеми нейтронно-фізичних розрахунків «BEACON-TSM» для контролю активної зони енергоблока №3 Рівненської АЕС з паливом «Westinghouse» (ТВС-WR). Як повідомляється на сайті СНВО «Імпульс», розробка програмних та технічних засобів для модифікації СВРК проводилася в рамках робіт ДП «НАЕК «Енергоатом» з диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України та відповідно до документу «Програма робіт з впровадження модернізованого ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» для енергоблоку №3 ВП РАЕС».
Модифікована СВРК-М забезпечує контроль теплогідравлічних та нейтронно-фізичних характеристик реакторної установки (РУ) в умовах широкого спектру стаціонарних та змішаних паливних завантажень активних зон РУ, до яких завантажені тепловиділяючі збірки (ТВС) різних виробників.
З 15 по 17 грудня 2021 року на майданчику СНВО «Імпульс» було проведено приймальні випробування модифікованої СВРК-М з «BEACON-TSM». За результатами випробувань було підтверджено відповідність СВРК-М вимогам технічного завдання, конструкторської документації, нормативної документації та готовності до постачання на енергоблок № 3 РАЕС.
Як постачальник палива, «Westinghouse» надає Україні програмні рішення для експлуатації альтернативних видів палива, серед яких і система моніторингу активної зони BEACON, яка вже використовується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС. Інші програмні рішення «Westinghouse» розраховують рівні активності в первинному контурі, наприклад, код Fission Products Analysis, або виконують ядерні розрахунки, наприклад пакет кодів ALPHA-H/PHOENIX-H/ANC-H (APA). Також «Westinghouse» постачає в Україну обладнання для інспекції та ремонту тепловиділяючих зборок (FIRE).
Довідково. Основне завдання системи внутрішньореакторного контролю – прийом інформації від датчиків в активній зоні реактору та датчиків на обладнанні першого контуру та на її підставі розрахунок нейтронно-фізичних параметрів активної зони та тепло-гідравлічні розрахунки, необхідні для оптимізації технологічних процесів РУ.

Уран і паливо