КЗПБ – 2021: що виконано і скільки залишилось

17.12.2021

 НАЕК «Енергоатом» завершив виконання 1048 заходів з 1295, передбачених Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КЗПБ). Таким чином компанії залишилось виконати 247 заходів за цією масштабною програмою. З них завершення 60 заходів очікується до кінця 2021 року. Про це повідомляється у Нетехнічному резюме реалізації КЗПБ, підготовленому фахівцями Групи управління проектом КЗПБ (ГУП) за підтримки Консультанта ГУП (компанія AJC Developpement, Франція) та оприлюдненому на сайті «Енергоатома».

Дані з виконання заходів КЗПБ наведені станом на 30 вересня 2021 року. Згідно із документом, лідером з виконання первинно запланованих та додаткових заходів КЗПБ є енергоблок № 3 Рівненської АЕС, де з 79 заходів залишилось виконати 5, а з 12 додаткових заходів не виконаними залишились тільки 2. Найбільша кількість невиконаних первинних заходів КЗПБ залишається на енергоблоці №6 Запорізької АЕС – 36 з 77. У тому, які саме заходи КЗПБ реалізовувалися у 2021 році, і чому на окремих блоках невиконаних заходів залишилось більше, розбирався ІnfoАtom.
Виконання заходів КЗПБ на енергоблоках ВВЕР-1000 з реакторними установками типу В-320
Почнемо з найбільш важливих заходів КЗПБ, реалізація яких мала закінчитись на 11 енергоблоках ВВЕР-1000 українських АЕС з реакторними установками (РУ) типу В-320, саме у поточному році. Так, за інформацією  ІnfoАtom, у 2021 році на усіх енергоблоках Запорізької АЕС, а також на енергоблоці №3 ЮУАЕС планувалось завершення заходу «Впровадження міцнощільних глушок у колекторах парогенератора при виконанні ремонтних робіт» (13510). Метою такої модифікації є оптимізація проведення робіт під час ремонту парогенератора. Впровадження глушок дозволить скоротити витрати часу на плановий ремонт енергоблока за рахунок суміщення перевантаження палива в реакторі та робіт з технічного обслуговування і ремонту парогенератора.
Глушка призначена для щільного відділення зони теплообмінних труб парогенератора ПГВ-1000М від головного циркуляційного трубопроводу та дозволяє вести роботи (вихрострумовий контроль, глушіння теплообмінних труб та ін.) в розущільнених колекторах 1-го контуру ПГ при будь-якому рівні теплоносія в реакторі, зокрема і при перевантаженні ядерного палива. Постачальником глушок є хорватська компанія «INETEC – Інститут ядерних технологій».
Згаданий захід має бути виконаним на усіх без виключення енергоблоках ВВЕР-1000 з реакторами типу В-320. Тож на енергоблоках №1, №2 Хмельницької АЕС та №3, №4 Рівненської АЕС впровадження міцнощільних глушок у колекторах парогенератора при виконанні ремонтних робіт планується завершити у 2022 році.
Захід «Забезпечення можливості введення в роботу системи продувки-підживлення у разі локалізації гермооболонки та забезпечення автоматичного введення в роботу системи борного концентрату (ТВ10) у разі течі 1-го контуру» (13304) планувалось виконати до кінця 2021 року на енергоблоках №3, №4 Запорізької АЕС. На енергоблоці №6 він буде виконаний у наступні роки, а на усіх інших блоках українських АЕС з РУ В-320 цей захід було успішно виконано у попередні роки.
Останній енергоблок, на якому у поточному році має бути завершено модернізацію системи керування приводами систем управління та захисту(СУЗ), включаючи систему силового живлення (захід 14205) – енергоблок №1 Хмельницької АЕС. На інших блоках відповідні роботи завершено у попередні роки, їх виконавцем, зокрема, було Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс».
Модернізацію керуючих систем безпеки із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів (УКТЗ) завершують у цьому році на енергоблоках №1 ХАЕС та №3 РАЕС. На енергоблоках №6 ЗАЕС та №3 ЮУАЕС виконання заходу (14301) подовжуватиметься у наступному році. На інших блоках захід виконано. Обладнання, яке підлягало модернізації, виконує функції керування системами, важливими для безпечної експлуатації реакторної установки в режимах проєктних і запроєктних аварій, надання інформації про стан технологічних параметрів, положення та режимів роботи виконавчих механізмів оперативному персоналу на блочних щитах управління (БЩУ) та резервних щитах управління (РЩУ). Постачальником обладнання для модернізації, зокрема, було Науково-виробниче об’єднання «Радій» (м. Кропивницький). 
Модернізацію систем радіаційного контролю (СРК) АЕС (захід 14401) планується завершити цього року на енергоблоках №4 та №5 ЗАЕС. Виконання цього заходу триватиме у наступні роки на блоках №1, №2, №3, №6 Запорізької АЕС, №4 РАЕС та №3 ЮУАЕС, на інших трьох блоках захід виконано. Так на енергоблоці №3 Рівненської АЕС змонтовано та налагоджено вісім нових радіометрів ExitScan-2C, які встановлені замість радіометрів радіаційного контролю в санперепускниках спеціального корпусу №2. Дані радіометри призначені для вимірювання забрудненості поверхонь альфа- та бета-активними речовинами в разі перевищення рівня забрудненості над дозволеним граничним рівнем. Постачальником нового обладнання став чеський виробник «VF a. s».
Модернізація системи керування резервних дизель-генераторів (захід14404) завершується у поточному році на енергоблоках №2 Хмельницької АЕС та №4 Рівненської АЕС. Цей захід у попередні роки виконано лише на енергоблоках №1 ХАЕС та №3 РАЕС, на усіх блоках ЗАЕС та третьому блоці ЮУАЕС модернізація системи керування РДЕС триватиме у 2022 році. Розробником відповідних проєктів модернізації є ПрАТ «Техенерго» (м. Львів), а виробником і постачальником обладнання на різні енергоблоки АЕС, зокрема, виступали ТОВ «Вестрон» (м. Харків), яке спеціалізується на автоматизованих системах управління технологічними процесами, та чеська компанія Nuvia a.s.
Реконструкцію системи регулювання турбіни К-1000-60/3000 (захід 14407) завершено цього року на обох енергоблоках ХАЕС. У подальшому захід має бути реалізований на енергоблоці №3 ЮУАЕС. Модернізація системи регулювання турбіни передбачає заміну електронної частини системи регулювання, а також гідравлічної на механо-гідравлічну, що забезпечує якісне регулювання потужності, а також діагностику елементів систе­ми регулювання – як механічних, так і електронних. Концепція модернізації системи розроблена ПрАТ «Техенерго». Необхідне для модернізації обладнання постачалося литовською фірмою «Балтійські інформаційні системи», яка виступила у статусі системного інтегратора. Обладнання складалось з двох частин: електронної та механічної. Електронну частину виготовило ТОВ «НВП Моноліт Енерго», механічну виготовила польська фірма Ponar Wadovice.  
На енергоблоці №6 ЗАЕС у 2021 році має бути завершено виконання модернізації систем аварійного електропостачання (САЕ) першої групи надійності (захід 15202). До складу САЕ та системи надійного електропостачання нормальної експлуатації, важливої для безпеки належать щити постійного струму(ЩПС), які є з’єднувальним елементом між іншими складовими частинами систем аварійного та надійного електропостачання, такими як акумуляторні батареї та агрегати безперебійного живлення. Щити забезпечують необхідний зв'язок між випрямлячем, акумуляторною батареєю та споживачами постійного струму. Нові ЩПС з мікропроцесорною системою контролю і сигналізації на енергоблок №6 Запорізької АЕС поставила чеська компанія I&C ENERGO a.s. 
У 2021 році має бути завершена модернізація схем релейного захисту та автоматики (РЗА) системи живлення власних потреб 6кВ (15204) на другому енергоблоці ХАЕС . Модернізація обладнання схем РЗА відноситься до впровадження технічних заходів, спрямованих на дотримання вимог стратегії першого рівня глибокоешелонованого захисту (п.5.3.4 НП306.2.141-2008): «Необхідність підтримки в робочому стані конструкцій, систем та елементів, важливих для безпеки». За результатами відкритих міжнародних торгів постачальником обладнання для виконання заходу на першому енергоблоці ХАЕС визначено Партнерство НПО «Радій», ТОВ «Високовольтний Союз – РЗВА» і ТОВ «Група компаній ATEF Україна». Також до виконання робіт залучалось  ПрАТ «Техенерго».
Модернізацію розподільчих пристроїв 0,4 кВ (15206) завершено на енергоблоках №2 ХАЕС та №3 РАЕС.  У рамках цього заходу виконується заміна існуючої морально застарілої апаратури розподільчих пристроїв 0,4 кВ висувного виконання з пристроями релейного захисту на нову апаратуру розподільчих пристроїв 0,4 кВ (автоматичних вимикачів типу Compact та Masterpact висувного виконання з пристроями релейного захисту нового покоління і пристроями моніторингу). Нове обладнання має більший термін служби та збільшений комутаційний ресурс на основі новітніх технологій. Постачальник електрообладнання – азербайджанська компанія ATEF. 
Модернізація силових і керуючих гермопроходок через контаймент (15207) завершується на енергоблоках №2 ХАЕС, №3 та №4 РАЕС. Роботи, зокрема, виконувало ТОВ «Атомремонт». 
Роботи з впровадження системи примусового скидання тиску з системи герметичного огородження (СГО)(16205)добігали кінця на енергоблоках №1, №3, №5, №6 ЗАЕС, №1, №2 ХАЕС, №3, №4 РАЕС. Цей захід обумовлено вивченням досвіду аварії на АЕС Фукусіма. Врахування можливих ризиків забруднення навколишнього середовища під час важких аварій спонукало до розвитку технології фільтруючого викиду. Система примусового скидання тиску призначена для високоефективного очищення парогазової суміші, що надходить з СГО у процесі аварійної вентиляції, а також для захисту герметичного огородження, яка є останнім бар’єром безпеки від втрати цілісності. За результатами конкурсних торгів виробником обладнання (елементів) системи примусового скидання тиску стала компанія Skoda JS a.s.
Оснащення установками автоматичного контролю силового маслонаповненого обладнання головної схеми видачі потужності АЕС (17104) завершувалось на енергоблоках №3, №4, №5 ЗАЕС та №3 ЮУАЕС. Захід, зокрема, передбачає встановлення системи контролю ізоляції високовольтних вводів трансформаторів з реєстрацією абсолютних значень тангенса кута діелектричних втрат і ємності основної ізоляції, контролю концентрації розчинених газів у маслі основних баків трансформаторів, вмісту вологи масла з контролем температурного режиму елементів трансформаторів. Це сприятиме своєчасному реагуванню на погіршення стану обладнання в експлуатаційному режимі та на ранній стадії розвитку внутрішніх дефектів, що, у свою чергу, дозволить запобігти розвитку аварійної ситуації. До складу системи контролю силового маслонаповненого обладнання, вже встановленої на третьому блоці РАЕС входить, як імпортне обладнання (газоаналізатори SmartDGA, виготовлені компанією «LumaSense Technologies», США), так і обладнання вітчизняного виробництва. Програмне забезпечення для СБК розробило ТОВ «Енергоавтоматизація» (м. Запоріжжя). Систему для виконання заходу на ХАЕС виготовила та поставила  чеська компанія ES Group Europe s.r.o.
Загалом у наступні роки без урахування заходів, які мали бути завершені у 2021 році, залишається виконати наступну кількість заходів по блоках серії В-320:
енергоблок №1 ЗАЕС: 10
енергоблок №2 ЗАЕС: 11
енергоблок №3 ЗАЕС: 11
енергоблок №4 ЗАЕС: 10
енергоблок №5 ЗАЕС: 9
енергоблок №6 ЗАЕС: 36
енергоблок №3 РАЕС: 7
енергоблок №4 РАЕС: 11
енергоблок №3 ЮУАЕС: 18
енергоблок №1 ХАЕС: 9
енергоблок №2 ХАЕС: 16
Виконання заходів КЗПБ на енергоблоках ВВЕР-1000 з реакторними установками типу В-302, 338 (ЮУАЕС-1, ЮУАЕС-2)
На енергоблоках малої серії Южно-Української АЕС у 2021 році  тривало виконання заходу Оснащення установками автоматичного контролю силового маслонаповненого обладнання головної схеми видачі потужності АЕС (27104). На енергоблоці №2 ЮУАЕС мав завершитись захід Модернізація СВБ із заміною електродвигунів 6 та 0,4 кВ (25205).
Також на блоках планувалось завершити заходи з доведення до нормованого значення межі вогнестійкості транзитних повітроводів та технологічних трубопроводів, що проходять через приміщення систем безпеки та систем нормальної експлуатації, і оснастити стаціонарними установками газового пожежогасіння приміщення, що містять електричне та електронне обладнання.
Кількість заходів, які залишилось виконати на першому та другому блоках ЮУАЕС – 4 та 8 відповідно.
Виконання заходів КЗПБ на енергоблоках ВВЕР-440 з реакторними установками типу В-213 (РАЕС-1, РАЕС-2)
У 2021 році на енергоблоках №1 та №2 Рівненської АЕС тривала модернізація системи поводження з транспортними контейнерами (31302). Основною задачею реалізації даного проекту є модернізація спеціального мостового електричного крану в реакторному відділенні, вантажопідйомністю 250 тон, з метою забезпечення безпеки енергоблоків і зниження вірогідності відмови обладнання систем важливих для безпеки (СВБ) під час виконання робіт з поводження з транспортними контейнерами для відпрацьованого ядерного палива. Роботи, які включають монтаж технологічного обладнання та електротехнічних пристроїв, виготовлення та монтаж металоконструкцій, виконує ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг»
Кількість заходів, які залишилось виконати на першому та другому блоках РАЕС:  15 та 13 відповідно.
Чому відстав шостий енергоблок ЗАЕС
Як вже зазначалось вище, найбільша кількість невиконаних первинних заходів КЗПБ залишається на енергоблоці №6 Запорізької АЕС – 34 з 77. Проте, слід зауважити, що терміни реалізації заходів КЗПБ на конкретному блоці встановлювались у тому числі і з урахуванням закінчення проєктного строку експлуатації. Енергоблок №6 ЗАЕС є одним з наймолодших блоків українських АЕС – термін його 30-річної проєктної експлуатації спливе лише у 2026 році, тоді як 10 з 13 українських енергоблоків типу ВВЕР-1000 вже працюють у понадпроєктний строк.
Саме стосовно виконання КЗПБ на шостому енергоблоці ЗАЕС «Енергоатом» випустив у серпні поточного року окремий прес-реліз. В ньому повідомлялось, що у 2021 році на енергоблоці у рамках виконання КЗПБ введено у промислову експлуатацію обладнання програмно-технічного комплексу післяаварійного моніторингу реакторної установки (ПАМС), автоматичного контрольно-вимірювального пристрою та системи дистанційного контролю зусиль армоканатів системи переднапруження захисної оболонки.
Нагадаємо, що ПАМС, які у рамках КЗПБ встановлено на усіх енергоблоках-мільйонниках, - розробка та впровадження СНВО «Імпульс» та харківського ТОВ «Вестрон». ПАМС призначена для достовірного інформування оперативного персоналу, персоналу групи інженерно-технічної підтримки, штабу керівника аварійних робіт на майданчику про стан критичних функцій безпеки та ефективність захисних бар'єрів у перебігу проєктних і запроєктних аварій. Але має і «мирне» призначення - за рахунок того, що при впровадженні ПАМС використовувались додаткові вимірювання, розширювались існуючі діапазони вимірювань, збільшувалась точність, а відтак вдалося досягти відчутного ефекту від використання ПАМС і при нормальній експлуатації.
В «Енергоатомі» уточнювали, що заходи КЗПБ реалізовуватимуться на 6-му енергоблоці ЗАЕС до кінцевого терміну дії програми.
Також слід зазначити, що через пандемію COVID-19 у 2020 році підрядними організаціями було зірвано строки поставок обладнання та виконання робіт за цілою низкою заходів КЗПБ. Це змусило «Енергоатом» перенести на 2021 р. строки поставки обладнання та частину заходів, які мали бути реалізовані у 2020 р.  
Петро Черних 

АЕС