«Енергоатом» знов обговорив з URENCO Group збільшення обсягів закупки уранового концентрату

25.07.2022
Фото: URENCO
Додаткові постачання збагаченого урану компанії Westinghouse для виробництва ядерного палива для українських АЕС обговорили минулого тижня президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та головний виконавчий директор компанії Urenco Борис Шухт.
Як повідомляє «Енергоатом», також йшлося про співробітництво компаній у сфері постачання збагаченого урану для ДП «НАЕК «Енергоатом» у 2022 році, перспективи співпраці у 2023 році та у довгостроковій перспективі після 2025 року.
НАЕК «Енергоатом» проводив переговори з URENCO Group стосовно збільшення обсягів закупівлі уранового концентрату, який потрібен для заміщення свіжого ядерного палива російського виробництва збірками Westinghouse.
Нагадаємо, у червні 2021 року «Енергоатом» та URENCO розглянули можливість збільшення обсягів поставок ядерних матеріалів за чинним контрактом і залучення фінансування за державною програмою Великобританії з підтримки експорту, яка реалізується через британське державне агентство UK Export Finance. Всього з 2010 року між компаніями було укладено три контракти на постачання ядерних матеріалів для виробництва ядерного палива компанією Westinghouse. Діючий контракт був підписаний у липні 2019 року.
Urenco Group займається збагаченням урану (за технологією газових центрифуг)  для використання його для світової ядерної енергетичної промисловості. Компанія володіє потужностями зі збагачення урану в Німеччині, Нідерландах, Великій Британії та США. Вона постачає збагачений уран у 15 країн світу, переважно до Європи та США. Її частка – близько 29% від світового ринку послуг зі збагачення урану. Третина компанії належить британському уряду, третина – уряду Нідерландів, решта – німецьким енергетичним компаніям E.ON та RWE у рівних частках.
Також нагадаємо, що єдиний в Україні вітчизняний виробник в галузі видобування і переробки уранових руд Державне підприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат знаходиться у вимушеному простої на невизначений час. Як заявляла раніше Атомпрофспілка, внаслідок зупинки виробництва існує реальна загроза екологічної катастрофи — затоплення уранових шахт призведе до забруднення радіонуклідами питної води.

Читайте також

 

    

Уран і паливо