«Енергоатом» та URENCO провели перемовини щодо збільшення закупівель уранового концентрату

18.04.2022

 НАЕК «Енергоатом» провів переговори з URENCO Group стосовно збільшення обсягів закупівлі уранового концентрату.

Про це повідомила пресслужба «Енергоатома» у своєму телеграмканалі.
«Очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін днями провів переговори з відповідальними керівниками URENCO Group. Він повідомив, що будь-яка співпраця з країною-агресором, зокрема й закупівля російського уранового концентрату, для України неприйнятна, тому Енергоатом готовий розглядати збільшення закупівель у компанії Urenco», - йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, у червні 2021 року «Енергоатом» та URENCO розглянули можливість збільшення обсягів поставок ядерних матеріалів за чинним контрактом і залучення фінансування за державною програмою Великобританії з підтримки експорту, яка реалізується через британське державне агентство UK Export Finance. Всього з 2010 року між компаніями було укладено три контракти на постачання ядерних матеріалів для виробництва ядерного палива компанією Westinghouse. Діючий контракт був підписаний в липні 2019 року.
Перший контракт на постачання збагаченого урану для України між українською НАЕК «Енергоатом» та англо-німецько-нідерландською компанією URENCO було підписано у серпні 2016 року. Вказаний документ передбачав закупівлі збагаченого урану для виробництва ядерного палива на заводі Westinghouse Company у Швеції.
Зазначимо, що URENCO є постачальником послуг зі збагачення урану для світової ядерної енергетичної промисловості. Головний офіс URENCO Group розташований неподалік від Лондона, у Сток Поджесі, Бакінгемшир. Маючи заводи в Німеччині, Нідерландах, Великобританії та США, компанія працює у ключовій сфері ланцюга поставок ядерного палива, що забезпечує стабільне виробництво електроенергії для споживачів у всьому світі. Третина компанії належить британському уряду, третина – уряду Нідерландів, решта – німецьким енергетичним компаніям E.ON та RWE у рівних частках. Використовуючи власну центрифужну технологію URENCO, компанія надає безпечні, економічно ефективні та надійні послуги зі збагачення урану для цивільного виробництва електроенергії в рамках високих стандартів екологічної, соціальної та корпоративної відповідальності. Частка URENCO на світовому ринку послуг зі збагачення урану складає близько 30%.  

Уран і паливо