Україна націоналізувала НКМЗ. Коли вже черга «Енергомашспецсталі»?

20.07.2022

 Два важливих підприємства для майбутнього атомної енергетики - Новокраматорський машинобудівний завод та «Енергомашспецсталь» знаходяться під постійними обстрілами російських військ. Обидва підприємства задіяні у експортних контрактах «Росатома» в Туреччині, Індії, Китаї. Але є дві відмінності. Перше знаходиться у приватних руках і вчора було націоналізовано постановою Верховної Ради. Другим володіє «Росатом», про його націоналізацію говорять з березня, але лише говорять.

Вчора Верховна Рада ухвалила примусове відчуження майна Новокраматорського машинобудівного заводу у Краматорську на користь української держави. Ухвалення постанови №7566 було підтримано 316 народними депутатами.
У пояснювальній записці наголошується, що ПрАТ «НКМЗ» є найбільшим у Європі підприємством важкого машинобудування, зосереджено на виготовленні унікальних машин та обладнання. Додамо, що він має стратегічне значення для української атомної енергетики. Так, майже 20 років тому його розглядали як майданчик для вироблення корпусів реакторів для можливого українського проєкту АЕС. Крім того, він є виробником деталей головного ущільнення роз'єму реактора, елементів трубопроводів для АЕС, валів генераторів і великих електродвигунів, зокрема, для «Турбоатома» (наразі – «Українські енергетичні машини»).
В атомній генерації він здебільшого співпрацював з «Росатомом» та іншими підприємствами рф. Він поставляв сталеві труби великого діаметру для росатомівського проєкту у Туреччині – АЕС Аккую. А у 2017 році, незважаючи на санкції проти рф, «НКМЗ» став ключовим партнером «Руселпрома».  
27 лютого керівництво заводу прийняло рішення законсервувати підприємство.
У пояснювальній записці до постанови про націоналізацію йдеться, що існує загроза втрати виробничих потужностей ПрАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» у зв'язку з можливим захопленням його російськими окупантами. «Устаткування ПрАТ «НКМЗ» може бути залучено до кооперації підприємств оборонно-промислового комплексу під час виробництва великокаліберних снарядів, компонентів артилерійських озброєнь (стволів) та вітчизняних комплексів артилерійського озброєння, зокрема для якнайшвидшого закриття невідкладної потреби в артилерії. У зв'язку з цим дуже важливо не допустити захоплення обладнання ворогом та зберегти та використовувати його на благо України», — пишуть автори постанови.
Метою прийняття цього документа є забезпечення невідкладних потреб держави у секторі безпеки та оборони, а саме оборонно-промисловому комплексі для здійснення заходів щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності держави від збройної агресії Росії.
Серед найбільших акціонерів «НКМЗ» із середини 2014 року числяться Галина Георгіївна Савенко та Олена Георгіївна Яковлєва — доньки Георгія Марковича Скудара. Кожній із них належить трохи більше 33% акцій підприємства. Сам президент заводу Георгій Скудар має 8,9% акцій машзаводу.  У інтерв’ю виданню «НВ» він зазначив, що про націоналізацію заводу дізнався з новин, і для нього це стало несподіванкою. В першу чергу тому, що законодавство дозволяє державі у воєнний час націоналізувати будь-яке приватне майно без залучення народних депутатів. За словами Скудара, на заводі приблизно 500 одиниць верстатного обладнання, багато іншого устаткування, і що саме потрібно, що і як буде використано йому поки що невідомо. Також він не впевнений, що вивезене обладнання можна може бути десь швидко налаштовано і даватиме таку ж точність і продуктивність у виготовленні деталей.
Слід зазначити, що в Краматорську працює ще одне важливе для атомної енергетики підприємство, власником якого до того ж є «Росатом». Це – «Енергомашспецсталь», виробник спеціальних литих і кованих виробів індивідуального і дрібносерійного виробництва для металургії, суднобудування, енергетики і загального машинобудування. Підприємство виготовляє деталі для експортних контрактів «Росатома» - заготовок для реакторного обладнання турецької АЕС Аккую, індійської АЕС Куданкулам, китайської АЕС Тяньвань. Також для них вироблялися заготовки обладнання головного циркуляційного насосного агрегату та парогенератора. У середині лютого цього року підприємство відвантажило деталі для трубопроводів індійської АЕС Куданкулам.
З початку війни його системно острілюють російські війська, але через російського власника рішення про вивезення обладнання підприємство прийняти не може. Так ракетним ударом 5 травня практично повністю знищено виробниче обладнання ковальсько-пресового цеху, пошкоджено автоматизовані кувальні комплекси зусиллям 3150 т.с. та зусиллям 15 000 т.с., насосно-акумуляторну станцію АКК6000 т.с. Також суттєвих пошкоджень зазнав один з найважливіших виробничих цехів підприємства - електросталеплавильний.
Звісно, «ЕМСС» - підприємство унікальне для українського атомпрому. У березні цього року НАЗК назвало його у переліку 21 компанії щодо яких можлива націоналізація. А президент Зеленський 10 березня підписав Закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Закон передбачає, що примусове вилучення в Україні об'єктів російського майна та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку рф розв’язала і веде проти України та Українського народу. А у травні Зеленський підписав ще й Закон про конфіскацію активів за підтримку агресії рф. Закон передбачав нові санкції у вигляді стягнення на користь держави активів фізичної чи юридичної особи та критерії, за якими особи підлягають таким санкціям. За пошук активів та звернення до суду щодо стягнення відповідатиме Міністерство юстиції, а справами про такі санкції займатиметься Вищий антикорупційний суд.
Зрозуміло, доказів, що «Росатом» підтримує агресію рф проти України хоч греблю гати. Достатньо почитати новини з Запорізької АЕС. Які до того ж ретранслюються подекуди у офіційних зведеннях МАГАТЕ. Але інформації про націоналізацію «ЕМСС» досі немає.
Як прокоментували цю ситуацію Інфоатому у Антикризовому експертному ядерному центрі, з огляду на масштабні плани з будівництва нових реакторів в Україні, які дуже часто озвучує керівництво Міненерго, виходячи з потреб української економіки у максимальній локалізації таких масштабних проєктів, націоналізацію «ЕМСС» мало б пришвидшити саме Міністерство енергетики. Особливо, враховуючи, що відповідальним за процедуру призначено Мінюст, а нинішній очільник Міністерства енергетики Герман Галущенко – людина не стороння для системи юстиції.  
Тим часом весь липень російські окупанти б'ють з РСЗВ по Краматорську. Нищать цивільну інфраструктуру та гатять по мирному населенню. У понеділок, 18 липня, російські війська знов вдарили по промзоні Краматорська.

Ольга Соколова, InfoAtom

Компанії