Окупанти обстріляли Нікополь з території ЗАЕС – керівник «Енергоатома»

15.07.2022
Фото: з відкритих джерел

 На території тимчасово окупованої російськими військами та «Росатомом» Запорізької АЕС російські окупанти встановлюють ракетні комплекси, з яких обстрілюють місто Нікополь.

Про це в ефірі телемарафону заявив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.
«Що стосується Запорізької АЕС: ситуація там дуже напружена, і з кожним днем вона стає більш напруженою. Туди завозиться техніка окупантів, у тому числі ракетні комплекси, з яких вже є обстріли іншого боку Дніпра, території Нікополя. Три дні тому була пошкоджена лінія зв’язку між Запорізькою ТЕС і Нікополем. Робота її поновлена завдяки «Укренерго», але раніше такого не було, а зараз вони таке практикують, але вона поновлена», - сказав Котін.
Він додав, що на ЗАЕС, як і раніше, перебувають до 500 окупантів, які контролюють фізичний периметр. На ЗАЕС «є важка техніка, вибухівка».
За словами Петра Котіна, «Енергоатом чекає реакції від МАГАТЕ. Ще 3 березня була прийнята резолюція радою директорів МАГАТЕ про те, що треба звільнити всі атомні об’єкти від окупантів і забезпечити контроль за ними з боку України».
«На той період була захоплена тільки ЧАЕС, але 4 березня була захоплена і ЗАЕС. Із 4 березня ми фактично немає реакції такої, якою ми би хотіли, щоб вона була. Наше МЗС направляє ноти, але заяв про звільнення території ЗАЕС вони не роблять», - заявив очільник «Енергоатома».
За його словами, ЗАЕС фізично контролюється росіянами, але ядерно-радіаційну безпеку – «Енергоатом», і атомна станція працює на енергосистему України.
Як повідомила ДСНС у Дніпропетровській області, російські війська в ніч на 15 липня обстріляли одразу три райони, у тому числі Нікопольский. Внаслідок ворожих обстрілів Нікополя сталася масштабна пожежа. Горіло пальне на площі близько 1700 кв. Рятувальники гасили загоряння кілька годин. На місці знайшли уламки від градів та фосфорних боєприпасів. Також Нікополь обстрілювали в ніч з 12 на 13 липня з РСЗВ.
Читайте також

АЕС