«Енергоатом» підключив до мережі ще один енергоблок ЗАЕС та другий енергоблок ХАЕС - МАГАТЕ

15.07.2022
Фото: Євген Цибульський, ХАЕС
Станом на 14 липня в роботі було 9 із 15 атомних блоків. До мережі підключений третій з шести енергоблоків окупованої російськими військами та «Росатомом» Запорізької АЕС, а також другий енергоблок Хмельницької АЕС, який перебував у ремонті. Про це повідомило вчора Міжнародне агентство з атомної енергетики. Про виведення енергоблоку №2 з ремонту також вчора поінформувала Хмельницька АЕС.
«За даними України, системи безпеки на чотирьох АЕС залишаються у робочому стані, вони мають зовнішні джерела енергії», - зазначає МАГАТЕ.
Також МАГАТЕ поінформувало про допомогу, яку Україна отримала через мережу реагування та допомоги RANET від  Австралії та Франції. Нагадаємо, днями Держатомрегулювання повідомило, що гуманітарний вантаж із засобами індивідуального захисту, дозиметричними та радіометричними приладами надійшов 13 липня до Держатомрегулювання та НАЕК «Ененергоатом».
За інформацією МАГАТЕ Україна отримала більш ніж 160 дозиметрів та радіометричних приладів, важливих для безпеки та радіаційного захисту, а також сотні засобів індивідуального захисту, зокрема костюми, маски, одноразові рукавички тощо.
«У найближчі місяці в Україну буде транспортовано більше обладнання, пов'язаного з безпекою, завдяки суттєвій підтримці з боку країн, які пропонують обладнання та позабюджетні внески. Потреби великі, і я закликаю інші країни також підтримати нашу важливу роботу в Україні», – зазначив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі. «Я повністю зосереджений на тому, щоб зробити все можливе, щоб запобігти ядерній аварії, яка може мати серйозні наслідки для здоров’я людей і довкілля в Україні та за її межами», - додав він.
Він також вчергове заявив про важливість організації візиту на окуповану з 4 березня військами РФ Запорізьку АЕС для проведення важливих заходів щодо безпеки та гарантій, зазначивши, що Україна цього тижня проінформувала МАГАТЕ про вкрай складну ситуацію на ЗАЕС через постійний тиск на її працівників.
Рафаель Маріанно Ґроссі зазначив, що його стурбованість суворими та складними умовами, в яких працює персонал ЗАЕС, і впливом таких умов на ядерну та фізичну безпеку атомної електростанції, зростає. Це, на його думку, ще більше наголошує на необхідності якнайшвидшого прибуття місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.
Для довідки: У червні Хмельницька АЕС повідомила, що у березні 2022 року на 2-му енергоблоці ХАЕС сталася експлуатаційна подія на обладнанні, яке не впливає на безпеку. Повідомлення було зроблено у відповідь на поширення інформації від ексочільниці Міністерства енергетики Ольги Буславець, що на Хмельницькій АЕС після планового ремонту 30 березня 2022 року на етапі передпускових випробувань «сталася аварія» на турбогенераторі, внаслідок чого реакторна установка енергоблоку №2 ХАЕС виведена в стан «холодний зупин».  «Після розборки циліндру високого тиску турбіни на етапі дефектації встановлено значні пошкодження вартісного обладнання турбіни», - повідомила пані Буславець. ХАЕС заперечила лише, що сталася не аварія, а експлуатаційна подія, зазначивши, що це обладнання на безпеку АЕС не впливає.
Читайте також

Україна надала МАГАТЕ перелік обладнання для забезпечення безпеки ядерних об’єктів 

АЕС