Україна вперше отримала допомогу від МАГАТЕ в рамках механізму RANET

14.07.2022
Гуманітарний вантаж із засобами індивідуального захисту, дозиметричними та радіометричними приладами надійшов вчора, 13 липня, до Держатомрегулювання та НАЕК «Ененергоатом» від Австралії та Франції за координаційною та логістичною підтримкою МАГАТЕ. Як повідомила Держатомрегулювання, ця допомога надана Україні у рамках Мережі реагування та допомоги МАГАТЕ (RANET) відповідно до положень Конвенції про допомогу у випадку ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації.
В рамках механізму RANET допомогу Україні вже запропонували 12 країн – Австралія, США, Румунія, Угорщина, Франція, Німеччина, Швеція, Ізраїль, Японія, Канада, Швейцарія, Іспанія.
ДІЯРУ повідомила, що 22 квітня та 28 квітня 2022 року за рекомендацією МАГАТЕ Державна інспекція ядерного регулювання України та Державна служба України з надзвичайних ситуацій як компетентні органи за конвенціями про оповіщення та допомогу надіслали запити до Центру з питань інцидентів та надзвичайних ситуацій (ІЕС) МАГАТЕ. У запитах йшлося про отримання обладнання та засобів захисту, необхідних для підтримки ядерної безпеки, фізичного захисту, аварійної готовності та гарантій в умовах повномасштабної військової агресії рф проти України, що триває з 24 лютого 2022 року.
Зазначається, що деталі реалізації широкомасштабної програми міжнародної технічної підтримки України з ядерної та радіаційної безпеки були обговорені під час особистих візитів в Україну Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріанно Ґроссі 30 березня на Південноукраїнську АЕС та 26 квітня ц.р. на Чорнобильську АЕС після деокупації Зони відчуження. Також, за повідомленням Держатомрегулювання, про це йшлося під час зустрічі Виконуючого обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної безпеки України Олега Корікова із заступником Генерального директора МАГАТЕ – директором департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар у рамках конференції сторін Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та безпеку поводження з радіоактивними відходами, що проходила у Відні з 27 червня по 7 липня 2022 року.
Держатомрегулювання зазначає, що отримувачами допомоги в рамках механізму RANET є експлуатуючі організації ядерних установок та сховищ для захоронення радіоактивних відходів, інші ліцензіати у сфері використання ядерної енергії, а також центральні та місцеві органи виконавчої влади, що відповідають за забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.
Мережа RANET створена МАГАТЕ як оперативний інструмент для підтримки практичної реалізації Конвенції про допомогу у разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації. RANET - інтегрована система координації міжнародної допомоги, що забезпечує організацію оперативної допомоги з консультацій (експертів з реагування) та навчання, надання необхідного обладнання та матеріалів, виїзд кваліфікованого персоналу на місце подій тощо.
Нагадаємо, у інтерв’ю виданню «S&P Global» 21 червня в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков поскаржився, що МАГАТЕ не надає технічну допомогу українським АЕС, хоча багато країн готові допомагати. Він зазначив, що у квітні 2022 року Україна звернулася до МАГАТЕ за допомогою у сфері забезпечення безпеки та фізичного захисту ядерних установок і обладнання. «Країни, включаючи Австралію, Канаду, Францію, Німеччину, Угорщину, Ізраїль, Румунію, Великобританію та США, погодилися надати допомогу, але наразі в рамках цієї програми Україна 16 травня отримала лише портативні спектрометри від США», - повідомив пан Коріков.
Читайте також

ДІЯРУ та ДНТЦ ЯРБ отримали портативні спектрометри від уряду США 

Компанії