Україна надала МАГАТЕ перелік обладнання для забезпечення безпеки ядерних об’єктів

24.04.2022

 Україна надала Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) вичерпний перелік обладнання, яке необхідно для безпечної роботи своїх ядерних об’єктів під час нинішнього конфлікту.

Про це заявив вчора, 23 квітня, генеральний директор Рафаель Маріано Ґроссі, - повідомляється на сайті МАГАТЕ.
Генеральний директор сказав, що детальні вимоги до обладнання, представлені через Єдину систему обміну інформацією з інцидентів та надзвичайних ситуацій МАГАТЕ (USIE), дозволять Агентству ефективно координувати та здійснити надання підтримки в Україну. Багато держав-членів МАГАТЕ висловили готовність надати таку допомогу країні.
Запит України про допомогу, адресований МАГАТЕ та 31 державі-члену, координуватиметься через загальний механізм Мережі реагування та допомоги Агентства (RANET) , де країни можуть зареєструвати свої можливості. 
МАГАТЕ поставило в Україну невелику кількість обладнання, під час візиту Ґроссі Південноукраїнської АЕС минулого місяця, додатково планується передати під час відвідин Чорнобильської АЕС наступного тижня обладнання для моніторингу радіації, а також засоби індивідуального захисту та інше обладнання.
Як повідомляє МАГАТЕ, список, надісланий Україною в п’ятницю, охоплює цілий ряд обладнання для різних ядерних об’єктів країни, а також різноманітні прилади для вимірювання радіації, захисні матеріали, комп’ютерну допомогу, системи електропостачання та дизельні генератори.
«МАГАТЕ має технічний досвід, необхідний для підтримки України у забезпеченні безпеки її ядерних об’єктів. Ми будемо координувати реалізацію допомоги, яку нададуть МАГАТЕ та його держави-члени, у тому числі шляхом доставки необхідного обладнання безпосередньо на ядерні об’єкти України. Потреби великі, і я дуже вдячний за значну підтримку, яку держави-члени заявили, що готові надати Україні».

Компанії