Регулятор попередив, що українським АЕС загрожує нестача запчастин та поскаржився на відсутність технічної допомоги від МАГАТЕ

05.07.2022

 На Запорізькій АЕС може виникнути ситуація з нестачею запчастин, якщо українська сторона (НАЕК «Енергоатом») не поповнить їх.

Про це повідомив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков ще 21 червня у інтерв’ю виданню «S&P Global», тези з якого наведені на сайті ДІЯРУ.
Олег Коріков зазначив, що запчастини є на всіх станціях, і якщо до недавнього часу на Запорізькій АЕС були в наявності всі необхідні запчастини, то наразі немає можливості їх поповнити, оскільки, на даний момент, станція контролюється Росією. За його словами, йдеться про клапани і витратні матеріали, які використовуються під час експлуатації станції.
Водночас ситуація загрозлива і для інших українських АЕС. «Величезна кількість інфраструктури та виробничих потужностей у країні були знищені внаслідок російської агресії, що створює серйозний ризик для подальшого постачання запчастин і замінних елементів на енергоблоки України», - додав він.У Відні пан Коріков також повідомив, що Держатомрегулювання хотіло б відкласти відвідування Запорізької АЕС представниками МАГАТЕ з метою проведення інспекції до моменту звільнення станції з-під контролю російської сторони, оскільки Держатомрегулювання не може гарантувати безпеку інспекторів МАГАТЕ під час такого візиту. Рафаель Маріано Гроссі, Генеральний директор МАГАТЕ, неодноразово заявляв, у тому числі 29 червня, що відвідування майданчика АЕС представниками МАГАТЕ матиме вирішальне значення для забезпечення ядерної безпеки та захищеності та гарантій безпеки.
Крім того, у своєму інтерв’ю Олег Коріков підтвердив, що всі АЕС України, які наразі знаходяться під контролем українського уряду, зараз працюють у штатному режимі, «але немає впевненості в тому, що так відбуватиметься і надалі».
Також, за словами очільника ДІЯРУ, існує реальна загроза пошкодження енергопостачання в умовах бойових дій, що тривають в Україні.  «Стабільне електропостачання знаходиться під загрозою, охолодження палива знаходиться в зоні ризику [якщо буде перервано електропостачання будь-якого енергоблоку], це викликає велике занепокоєння. У разі неможливості негайного відновлення електропостачання та, у разі недопуску аварійно-рятувальних служб, це може призвести до виходу радіоактивних речовин із тепловиділяючих збірок і до аварії», – повідомив він.
Пан Коріков зазначив, що світу потрібні нові стандарти, щоб подібна ситуація не повторилася знову. Також він додав, що світ міг би посилити міжнародний режим з тим, щоб запобігти початку бойових дій проти будь-якої держави, яка має атомні електростанції, але для цього потрібен світовий консенсус.
Крім того він повідомив, що НАЕК «Енергоатом» розпочав завантаження палива компанії Westinghouse на третьому енергоблоці РАЕС.
Щодо енергоблоків №1 та 2 з реакторами ВВЕР-440, то «перший цикл постачання ядерного палива компанії Westinghouse на РАЕС буде завершено до кінця наступного 2023 року», - зазначив Коріков.
Крім того, очільник ядерного регулятора України поскаржився, що МАГАТЕ не надає технічну допомогу українським АЕС, хоча багато країн готові допомагати. Він зазначив, що у квітні 2022 року Україна звернулася до МАГАТЕ за допомогою у сфері забезпечення безпеки та фізичного захисту ядерних установок і обладнання.
«Країни, включаючи Австралію, Канаду, Францію, Німеччину, Угорщину, Ізраїль, Румунію, Великобританію та США, погодилися надати допомогу, але наразі в рамках цієї програми Україна 16 травня отримала лише портативні спектрометри від США», - повідомив пан Коріков.
«На сьогодні це єдиний внесок, який був зроблений в рамках цієї програми, але очікується постачання великої кількості запчастин та інших матеріалів для підтримки роботи всіх українських АЕС», — сказав він.
Нагадаємо, наприкінці квітня НАЕК «Енергоатом» повідомив, що доставив на Запорізьку АЕС майже 40 тонн вантажу, який було зібрано компанією для мешканців Енергодару та потреб ЗАЕС.

АЕС