Лазерне просторове картографування вперше використали для парогенераторів чеської АЕС Дуковани

14.07.2022
Фото: ČEZ

 Просторове картографування за допомогою лазерних систем використовують фахівці на АЕС Дуковани та Темелін. Таким чином оператор чеських АЕС ČEZ розширює можливості перевірки важкодоступних внутрішніх приміщень або важливого обладнання, наприклад гермозони, парогенераторів або великих насосів.

Як повідомляє ČEZ, компанія вже два роки використовує лазерне скануюче обладнання на атомних електростанціях. Для сканування внутрішніх частин парогенератора вперше було використано цей метод під час цьогорічної зупинки четвертого блоку АЕС Дуковани на перевантаження ядерного палива. Очікується, що лазерне просторове картографування парогенераторів використовуватимуть і на АЕС Темелін.
«Нам потрібен точний огляд стану навіть важкодоступних пристроїв і просторів, і для цього підходить лазерне сканування. Це забезпечить нам точний огляд дуже швидко, і, крім того, ми також скоротимо час, який нам доведеться провести тут» , - пояснює Мирослав Чура, керівник відділу, який забезпечує використання цієї технології на чеських атомних електростанціях.
Лазери можуть картографувати внутрішній простір пристрою з точністю до 2 міліметрів. Водночас це не лише перевірка важливого обладнання АЕС. Завдяки просторовій 3D-моделі технічні працівники можуть краще підготуватися до робіт з технічного обслуговування, які під час зупинок проводяться 24 години на добу.
«Ми хочемо безпечно експлуатувати обидві наші атомні електростанції щонайменше 60 років. Весь цей час ми повинні мати точний огляд стану обладнання та захищати власний персонал. Тому з розвитком технічних можливостей ми модернізуємо обладнання та методи контролю, водночас покращуючи умови праці для персоналу. Це робить нас більш ефективними», – додає Богдан Зронек, член ради директорів і директор підрозділу ядерної енергетики ČEZ.

АЕС