РАЕС приступає до впровадження міцнощільних глушок хорватської компанії INETEC

12.01.2022
Нарада стосовно проведення випробувань міцнощільних глушок парогенераторів виробництва хорватської компанії INETEC на енергоблоці №4 Рівненської АЕС відбулась на станції під головуванням заступника головного інженера РАЕС з ремонту Олександра Іванька. Як повідомляється на сайті РАЕС, участь у заході взяли фахівці РАЕС, залучені до цих робіт, та представники компанії-виробника INETEC, які братимуть участь у випробуваннях.
Впровадження міцнощільних глушок колекторів парогенераторів на усіх енергоблоках українських АЕС ВВЕР-1000 з реакторними установками типу В-320 є одним з важливих заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України. Тендер на виготовлення та постачання міцнощільних глушок виграла хорватська компанія INETEC.
Випробування міцнощільних глушок колекторів парогенераторів вже успішно відбулися на Запорізькій та Южно-Укранській АЕС. На Рівненській АЕС такі випробування буде проведено вперше на енергоблоці №4, а в ППР-2022 на блоці №3. Також впровадження міцнощільних глушок у колекторах парогенератора при виконанні ремонтних робіт планується завершити у 2022 році на енергоблоках №1, №2 Хмельницької АЕС
Як повідомляв ІnfoАtom, згідно із графіком виконання заходів КЗПБ у 2021 році на усіх енергоблоках Запорізької АЕС, а також на енергоблоці №3 ЮУАЕС мав бути завершений захід «Впровадження міцнощільних глушок у колекторах парогенератора при виконанні ремонтних робіт» (№ 13510). Метою такої модифікації є оптимізація проведення робіт під час ремонту парогенератора. Впровадження глушок дозволить скоротити витрати часу на плановий ремонт енергоблока за рахунок суміщення перевантаження палива в реакторі та робіт з технічного обслуговування і ремонту парогенератора.

Глушка призначена для щільного відділення зони теплообмінних труб парогенератора ПГВ-1000М від головного циркуляційного трубопроводу та дозволяє вести роботи (вихрострумовий контроль, глушіння теплообмінних труб та ін.) в розущільнених колекторах 1-го контуру ПГ при будь-якому рівні теплоносія в реакторі, зокрема і при перевантаженні ядерного палива. 

АЕС