«Укренергомашини» пропонують повернути їм «Мегабанк». Звернення до влади

07.07.2022

 АТ «Українські енергетичні машини», правонаступник світового лідера з турбінобудування «Турбоатом», звертається до влади через блокування коштів на рахунках AT «Мегабанк». Підприємство попереджає про можливість свого банкрутства через віднесення «Мегабанку» до категорії неплатоспроможних.

«Укренергомашини» просять Офіс президента, Верховну Раду, Кабінет міністрів, РНБО, Міністерство фінансів, а також Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Асоціацію українських банків підтримати стратегічне підприємство України з метою недопущення зупинення його діяльності.
«УЕМ» називає рішення НБУ про визнання «Мегабанку» неплатоспроможним незаконним, посилаючись на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 22.02.2022 р., яким було визнано протиправними і скасовано результати інспекційної перевірки банку.
З окремим зверненням до органів державної влади виступив і основний акціонер «Мегабанку» та гендиректор АТ «УЕМ»  Віктор Суботін. З метою захисту інтересів держави та АТ «Укренергомашини» він просить продовжити дію тимчасової адміністрації у банку до 2 вересня та розглянути питання виведення АТ «Мегабанк» з ринку за участю держави у спосіб, визначений пунктом 5 частини 39 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а саме – викуп неплатоспроможного банку інвестором. Як інвесторів він пропонує розглянути Міністерство фінансів України, АТ «Укренергомашини» та компанію Royal Pay.
Нагадаємо, що за даними видання Forbes за компанією Royal Pay стоїть громадянин росії. «У лютому 2022-го компанія Royal Pay Europe (Латвія) громадянина Росії Сергія Кондратенка, свідчить реєстр нерухомості, позичила Мегабанку €10,5 млн на пʼять років під заставу офісних приміщень у центрі Харкова. Дочірня структура Royal Pay Europe в росії – небанківська кредитна організація «Мережева розрахункова палата» – у березні 2021-го втратила ліцензію. Центробанк рф звинуватив компанію в проведенні розрахунків із нелегальними онлайн-казино та букмекерськими конторами. НБУ очікувано таку інвестицію не погодив», - пише Forbes.
Як йдеться у зверненні, на рахунках «Укренергомашин» у «Мегабанку» знаходяться кошти підприємства в сумі 1 446,4 млн грн, у тому числі 833,6 млн грн депозитів, які були заставою під банківські гарантії в межах реалізації проекту з ПрАТ «Укргідроенерго» по реабілітації гідроелектростанцій Дніпровського каскаду, що фінансується із залученням кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).
Загальна сума укладених з ПрАТ «Укргідроенерго» контрактів становить 6 336,9 млн грн з урахуванням збільшення на 684,9 млн грн за рахунок коригування ціни контрактів.
При цьому у травні 2022 року на рахунок підприємства в AT «Мегабанк» надійшли від ПрАТ «Укргідроенерго» 473,1 млн грн, які мали бути направлені на продовження виконання замовлень для ПрАТ «Укргідроенерго».
АТ «УЕМ» повідомляє, що блокування рахунків ставить під загрозу виконання контрактів AT «Укренергомашини» з ПрАТ «Укргідроенерго» щодо модернізації гідроелектростанцій Дніпровського каскаду за кошти ЄБРР та ЄІБ. Крім того, AT «Укренергомашини» має чинні контракти з постачання енергетичного обладнання для ДП «НАЕК «Енергоатом» на суму 2 млрд грн, які також опинилися під загрозою невиконання.
«УЕМ» зазначають, що вже сьогодні не мають можливості  сплатити працівникам підприємства заробітну плату в сумі 30 млн грн (з урахуванням боргів, що перейшли від AT «Завод «Електроважмаш»); виконати податкові зобов’язання, що нараховуються на фонд оплати праці, в сумі майже 50 млн грн;  а також виплатити податки до Держбюджету на суму близько 200 млн грн. сплатити заборгованість за енергоносії, з урахуванням боргів, що перейшли від AT «Завод «Електроважмаш» в сумі понад 200,0 млн грн; погасити заборгованість перед субпідрядниками в рамках виконання замовлень для ПрАТ «Укргідроенерго» в сумі 79,0 млн грн.
Частка Григоришина у АТ «Укренергомашини» скоротилася до менше ніж 2%. Підприємство може бути виставлене на приватизацію

""

Компанії