Чому «Укренергомашини» лишилися Мегабанку

10.06.2022
Через визнання Нацбанком України Мегабанку неплатоспроможним у «Укренергомашин» заблоковані 1,5 млрд грн. Про це повідомив днями генеральний директор АТ «Укренергомашини» Віктор Суботін, зазначивши, що близько 0,5 млрд заблоковано на розрахункових рахунках підприємства, під які планувалися платежі за сировину, матеріали, комплектуючі, на зарплату для виконання контрактів , а близько 1 млрд грн – як забезпечення під гарантії. На пресконференції в ІА «Інтерфакс-Україна», яка відбулася цього тижня, він заявив, що це ставить під загрозу виконання контрактів підприємства з АТ «Укргідроенерго» щодо модернізації гідроелектростанцій Дніпровського каскаду.
«Зараз ми не можемо спрямувати кошти на модернізацію ГЕС, що, на мою думку, дуже сильно вдарить за масштабами модернізації енергоупорядкування нашої держави, тому що всі турбіни та генератори на електро-, гідро-, теплових, атомних станціях України – наші. І якщо, не дай Боже, допустимо технологічний збій в обслуговуванні цих об'єктів, це буде велике лихо для держави», - зазначив Віктор Суботін.
За його словами, АТ «Укренергомашини», яке торік сформовано з «Турбоатому» та «Електроважмашу», вже понад п'ять років виконує контракт для «Укргідроенерго» щодо модернізації ГЕС Дністровського каскаду за кошти ЄБРР, які обслуговувалися у Мегабанку. «Останніми місяцями на рахунки зайшло близько 480 млн грн, які ми планували направити на виконання договорів, проте зараз ці гроші у нас фактично вкрали», - наголосив гендиректор УЕМ та основний акціонер Мегабанку.
Він нагадав, що «Турбоатом» та «Електроважмаш» понад п'ять років тому виграли низку міжнародних тендерів з модернізації ГЕС Дніпровського каскаду, випередивши Alstom, Andritz, китайські компанії, але основною вимогою укладених тоді контрактів була банківська гарантія на авансовий платіж , яку тоді цим харківським підприємствам видавав Мегабанк. Суботін пояснив, що це було рішення і наглядової ради банку, в якому всі ці роки працювали представники ЄБРР як акціонери, і вони прийняли банківську гарантію як забезпечення, і всі рахунки за цими контрактами також відкриті в Мегабанку.
Гендиректор УЕМ додав, що ситуація, що склалася, неодноразово доводилася до Нацбанку, і висловив сподівання, що спільну мову з регулятором все-таки буде знайдено. «Бо ми дуже здивовані, що під час такого лиха та розрухи можна не враховувати державні інтереси та інтереси держпідприємств, на яких тримається економіка», - зазначив Віктор Суботін. Крім того, голова правління та спостережної ради Мегабанку Олексій Яценко повідомив, що з 2015 року частка коштів «Турбоатома» в пасивах банку знизилася з 25% до менше 10%.
Нагадаємо, Нацбанк України 2 червня ухвалив рішення про визнання Мегабанку неплатоспроможним. До цього у вересні 2021 року Нацбанк виявив серйозні проблеми в ході оцінки стійкості банків.  Розрив між фактичною та необхідною адекватністю капіталу склав 4,5 рази (8,7% проти 40%). Згідно із результатами стрестесту дефіцит капіталу склав майже 3 млрд грн.  А на початку жовтня 2021 року НБУ не погодив збільшення частки основних акціонерів (Віктор та Олена Суботіни) до 98% за рахунок інституціональних інвесторів (ЄБРР, KfW та IFC). За даними НБУ, на 1 січня 2022 року долі акціонерів були розподілені наступним чином: Віктор Суботін – 60,74% (пряма та опосередкована участь), ЄБРР – 11,3%, німецький банк розвитку KfW – 11,3%, Максим Єфімов – 9,8% , Олена Суботіна – 7,8% та IFC – 4,5%.
Слід зазначити, що експерт у банківському секторі Євген Дубогриз ще у січні писав, що врятувати Мегабанк може лише диво: «підкинута монета зависла у повітрі». Наприклад, «зненацька з'являється потенційний покупець. Має гроші, і до цих грошей немає питань. Якому потрібний великий український банк. Який хоче купити саме Мегабанк».    
Таке диво намагався створити Віктор Суботін, який повідомив у коментарі «Економічній правді», що знайшов інвестора, котрий готовий був докапіталізувати банк на 12 млн євро, яких достатньо, аби позбавити банк статусу проблемності та отримати від НБУ рефінанс для забезпечення розрахунків клієнтів. Проте регулятор угоду із залучення коштів не погодив. «Нам відмовили в докапіталізації. Сказали, що ми неправильно переклали документи з Кіпру. Ми їх забрали, переоформили, але через воєнні дії передали документи регулятору електронною поштою лише 1 червня. Перед ухваленням рішення, НБУ в електронній формі відмовив нам в докапіталізації», – пояснив Віктор Суботін «Економічній правді».
В офіційній заяві щодо рішення НБУ Мегабанк висловив подив позицією НБУ, зазначивши: «Єдиний банк, якому було відмовлено в рефінансуванні, – це Мегабанк. При тому, що в перші дні війни НБУ беззаставно видав кредит рефінансування на суму понад 5 млрд грн російському Альфа-банку, який перебуває під санкціями». Це означає, що у ситуації мають розібратися правоохоронці, – вважає керівництво Мегабанку.
Водночас видання Forbes стверджує, що кіпріотський інвестор теж є громадянином рф. «У лютому 2022-го компанія Royal Pay Europe (Латвія) громадянина Росії Сергія Кондратенка, свідчить реєстр нерухомості, позичила Мегабанку €10,5 млн на пʼять років під заставу офісних приміщень у центрі Харкова. Дочірня структура Royal Pay Europe в Росії – небанківська кредитна організація «Мережева розрахункова палата» – у березні 2021-го втратила ліцензію. Центробанк РФ звинуватив компанію в проведенні розрахунків із нелегальними онлайн-казино та букмекерськими конторами. НБУ очікувано таку інвестицію не погодив», - пише Forbes.
Як відомо, «Укренергомашини», понад 75% у статутному капіталі якого належить державі, - єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для атомних електростанцій.
У серпні 2019 року у Енергодарі «Турбоатом», який входить наразі в УЕМ, підписав з НАЕК «Енергоатом» Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період - до 2024 року. Програма модернізації обладнання АЕС включає два основні розділи, перший з яких передбачає заміну 8 конденсаторів турбін енергоблоків АЕС. В тому числі, в рамках імпортозаміщення, планується заміна 4-х конденсаторів російського виробництва. Сумарний приріст потужності енергоблоків атомних електростанцій після заміни конденсаторів складе близько 400 МВт.
Другий розділ Програми передбачає модернізацію проточних частин циліндрів турбін потужністю 220 МВт і 1000 МВт. Модернізація включає заміну робочих лопаток на існуючих роторах і діафрагми, що дозволить підвищити потужність турбіни та її економічність. В рамках Програми планується модернізація циліндрів високого тиску турбін Запорізької АЕС, починаючи з 2020 року. Очікується, що модернізація турбін підвищить потужність і ККД діючих енергоблоків АЕС України на 10%, що забезпечить приріст потужності на 70-100 МВт на кожному блоці та досягнення потужності блоку 1100 МВт.
В якому об’ємі виконується ця програма підприємство не повідомляло.

Слід зазначити, що УЕМ також випускає тягове електрообладнання для залізничного та міського транспорту. Так, 10 червня 2022 року АТ «Українські енергетичні машини» відвантажили шість тягових електродвигунів для польської залізничної компанії NEWAG SA. Контракт на виготовлення та постачання електродвигунів типу ED118AU1 для тепловозів та електровозів укладено у травні 2022 року. За словами головного конструктора з електротягового обладнання Андрія Залати, нові електродвигуни виготовлені для модернізації тягового рухомого складу європейських залізниць. Дана модернізація та ремонт локомотивів виконується на польському підприємстві NEWAG. Протягом 2022 року «Укренергомашини» планують виготовити й поставити до 300 електродвигунів. 

Олена Василькова, InfoAtom

Компанії