Злиття - це шлях збереження і розвитку "Турбоатома" та "Електроважмаша"

10.09.2021

 Злиття АТ «Турбоатом» та ДП «Електроважмаш», на які невдозі очікує перейменування, викликає багато питань, і не лише у колективів цих підприємств. На ці запитання відповів ініціатор ідеї злиття генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Субботін в інтерв'ю для «Суспільне. Харків».  Републікуємо інтерв'ю «без купюр». 

- Хто очолить нове об'єднане підприємство?
- Це буде рішення Кабінету міністрів. Я думаю, це буде людина, обізнана у питаннях ринку турбогенераторів, турбін, енергетичного машинобудування. Розумію, що це буде людина з наших двох підприємств.
- Після об'єднання це буде єдине підприємство чи два різні заводи, як і були, тільки з одним менеджментом?
- Такого об'єднання в Україні ще не було. І, безумовно, це складний процес, який ми прописуємо і вирішуємо, що називається "з коліс". Підприємство буде одне, юрособа буде одна. Це буде здійснено шляхом приєднання "Електроважмашу" до "Турбоатому", тобто "Електроважмаш" як юридична особа буде скасований. Будуть два промислові майданчики. Буде повністю збережено виробничий процес, як на "Турбоатомі", так і на "Електроважмаші".
- У проєкті рішення зборів акціонерів "Турбоатому" від 27 серпня, що акціонерне товариство "Турбоатом" змінює назву на акціонерне товариство "Українські енергетичні машини". Навіщо нова назва?
- Безумовно, це пов'язано зі злиттям, тому що новостворене підприємство буде виготовляти не тільки турбіни, а й генератори та іншу продукцію, яка є в номенклатурі "Електроважмашу". Назва — це наша спільна пропозиція від обох заводів, оскільки вона представляє всю лінійку продукції.
- За інформацією офіційного сайту "Турбоатому", підприємство поставляє продукцію у 44 країн світу. Ваші клієнти знають вас під назвою "Турбоатом". Не боїтеся втратити клієнтів?
- Звісно, певні незручності будуть. Ми їх вже зараз відчуваємо, коли даємо інформацію нашим постійним замовникам, що буде така зміна назви. Але це не критично, тому що ці заводи виробляють одиничну продукцію під конкретного замовника, цикли виробництва і турбін, і генераторів займають місяці, а іноді роки. Ми знаємо кожного наявного та потенційного замовника. З нами мають діло не тому, що назва красива, а тому що ми серйозні виробники.
- Які зараз борги у "Електроважмашу" із заробітної плати? В якому стані ви приймаєте підприємство?
- Наскільки я знаю, на сьогодні є заборгованість зарплати за липень на "Електроважмаші". На "Турбоатомі" заборгованості немає. По першому півріччю цього року на "Електроважмаші" кредиторська заборгованість більше дебіторської на 1 мільярд триста чи чотириста мільйонів. Це, безумовно, великі кошти, це борги, які потрібно буде віддавати вже об'єднаному підприємству. По балансу "Турбоатому" трохи навпаки: дебіторка вища за кредиторку якраз на 1,3 млрд грн. Це вирівнює баланс "Турбоатому" та "Електроважмашу".
- Чи існують інші ризики для об'єднання заводів?
- Ми зараз плідно працюємо по загальній структурі виробництва, планування, постачання, продажу продукції. На мій погляд, певний перекіс у колег відбувся в частині великої кількості інженерно-технічних працівників і зменшеної кількості промисловців. Я бачу, що там є великі резерви щодо оптимізації управлінської вертикалі. Ми дали свої пропозиції і колеги їх в цілому схвалили.
Ми дали пропозиції за прикладом "Турбоатому". У нас вертикаль економічної служби, як планування, так і управління, централізовані технологічні служби та служби контролю. Все це підпорядковане члену дирекції — заступнику генерального директора, який відповідає за цей напрямок. В цехах немає дубляжу цих функцій і це зменшує кількість людей, які займаються паперами. Це треба скорочувати [на "Електроважмаші"]. Це перша складова.
Далі: у нас турбіни продають конструктори, тому що це складна техніка, і замовник повинен розуміти, що йому запропонують саме той продукт, який йому потрібен. Економісти, маркетологи вже потім все це оформлять у договір. Ми 10 років тому об'єднали конструкторів та маркетологів в одну службу. На "Електроважмаші" конструктори поки що підпорядковані головному інженеру.
- За вашими пропозиціями, скільки потрібно на "Електроважмаші" скоротити людей?
Це соціальне питання. Я розумію, що нас дивитимуться і працівники "Електроважмашу". Я б так хотів сказати: перш за все, треба запустити виробництво. Для цього потрібні контракти, і вони повинні бути рентабельні. А це означає, що і зарплата, і інші витрати повинні бути в ціні контракту. Якщо у нас роздутий штат, то ми ніяк не впишемося в ціноутворення. Тому я прошу, щоб працівники "Електроважмашу" були спокійні. Запустимо підприємство, завантажимо станки, тоді вже буде робота й економістам. Я розумію, яка це цифра. По інженерно-технічних працівниках можна й вдвічі скорочувати. А виробничих працівників треба повертати на завод.
- Яка зараз середня зарплата робітника на "Турбоатомі" і чого очікувати працівникам "Електроважмашу" щодо оплати праці?
- У нас 16 тисяч гривень, на "Електроважмаші" вона менша десь уполовину. Але там ситуація інша. Більшість людей, яким потрібно виплачувати заробітну плату, це незайняті, яким треба платити дві третини окладу. Ми платимо за роботу, то на "Електроважмаші" це поки що простій. Безумовно, після злиття зарплати зростуть до рівня "Турбоатому", адже це єдиний колектив, єдина команда, єдина відповідальність.
- Який зараз портфель замовлень у "Турбоатому"?
- У нас портфель замовлень цього року — понад 2 млрд грн. Наступного року плануємо його не зменшувати по нашій продукції. У "Електроважмашу" портфель замовлень, скажімо так, нижче. Я думаю, десь вполовину менше.
- Які терміни і які етапи об'єднання?
- Етапи вже йдуть. Пройшли зібрання [акціонерів] на "Турбоатомі" та "Електроважмаші". Потім за результатами дев'яти місяців, за балансовими показниками, відбудеться об'єднання балансів. Потім підпишуть два директори передавальний акт від "Електроважмашу" "Турбоатому". І все — це вже момент відліку об'єднаної компанії — буде підписаний договір про злиття, в якому будуть врегульовані номінал та вартість акцій, частини двох акціонерних товариств. Жовтень, середина листопада — фактична процедура об'єднання відбудеться.

 

Компанії