Частка Григоришина та «Силових машин» у АТ «Укренергомашини» скоротилася з майже 21% до менше ніж 2%. Підприємство може бути виставлене на приватизацію

10.12.2021
Частка приватних акціонерів у колишньому «Турбоатомі», а зараз – АТ «Українські енергетичні машини», становитиме 1,75% замість 25%. Як повідомив Фонд держмайна, це стало можливим завдяки рішенню зборів акціонерів, де ФДМУ представляв державу як власника 75,224% від статутного капіталу «Укренергомашин». Відповідно до цього рішення акції «Електроважмашу», який у серпні рішенням КМУ приєднали до «Турбоатома», буде конвертовано в акції «Укренрегомашин» за їхньою номінальною вартістю: на одну акцію «Електроважмашу» номіналом 1 грн буде випущено чотири акції АТ «УЕМ» вартістю  25 коп.
Як писало ІА «Інтерфакс-Україна», раніше акціонери затвердили ринкову ціну акції «Турбоатома» в 1,95 грн за одиницю. Причому, на думку засновника та генерального директора інвесткомпанії Dragon Capital Томаша Фіали, ця ціна була занижена приблизно вчетверо.
Нагадаємо, що до об'єднання підприємств та емісії акцій 15,34% акцій «Турбоатома» належало венчурному інвестфонду «Сьомий», який перебуває в управлінні КУА «Сварог Ессет Менеджмент» Костянтина Григоришина. 5,598% акцій належало кіпрському офшору Biscone Ltd., афілійованому з російським холдингом «Силові машини».
Варто також зазначити, що в серпні КМУ вніс АТ «Турбоатом» до списку об'єктів великої приватизації, а приватизація «Електроважмашу» була запланована раніше на 2021 рік.
За інформацією InfoAtom, ідея об'єднання двох харківських підприємств та розмивання частки міноритаріїв належить генеральному директору «Турбоатому» Віктору Суботіну.

Як повідомляє ФДМУ, 21 грудня відбудуться позачергові загальні збори АТ «УЕМ» та АТ «Електроважмаш», на яких будуть розглянуті зміни статуту, затверджено раніше обраний персональний склад Дирекції АТ «УЕМ», а також затверджено дивіденди акціонерів «Турбоатома» за 2018 рік. 

Компанії