Атомна енергетика Європейського союзу отримала доступ до дешевих кредитів

06.07.2022
Фото: АЕС Дуковани, Čez
Ольга Соколова, ІнфоАтом
Члени Європейського парламенту підтримали включення ядерної енергетики до Додаткового Делегованого Акту (CDA) положення про таксономію ЄС. Це відкриває будівництву нових АЕС в країнах Євросоюзу шлях до сталого фінансування через екологічні інвестиції, як джерело, що може сприяти переходу Європи до кліматичної нейтральності.
З 639 європарламентарів 328 підтримали атомну енергетику, проголосувавши проти виключення ядерної енергії та газу з таксономії. 278 євродепутатів висловилися проти включення фінансування атомної енергетики до зелених інвестицій. Утрималися 33. Для того, щоб АЕС не отримала зеленого статусу потрібно було 353 голоси.
Як повідомляє галузевий сайт NucNet, його джерело зазначило: «Цей результат насправді навіть кращий, ніж наші найбільш позитивні очікування, засновані на розрахунках до голосування. Особливо враховуючи дуже агресивну дезінформаційну кампанію, яку противники вели протягом останніх 10 днів і до останньої хвилини».
Єврокомісарка з питань фінансів Марейд Маꥳннесс сказала депутатам Європарламенту перед пленарними дебатами та голосуванням щодо таксономії, що «це момент істини». «Враховуючи терміновість відмови від російського викопного палива, нам потрібно збільшити ці інвестиції з новим відчуттям невідкладності», — цитує її NucNet.
Читайте також:
Європейська асоціація атомної промисловості NuclearEurope, членом якої є Український ядерний форум, привітав Європейський парламент, який сьогодні вирішив слідувати науці та підтримати Додатковий делегований акт, який включає ядерну енергетику до таксономії.
«Наука чітко стверджує, що ядерна енергія є стійкою та необхідною для боротьби зі зміною клімату. Приємно бачити, що більшість у Європейському парламенті вирішила прислухатися до експертів і прийняти правильне рішення», – зазначив Ів Дебазей, генеральний директор NuclearEurope. «У нас залишилося менше 30 років, щоб декарбонізувати нашу економіку у стійкий спосіб. Прислухаючись до науки, ці євродепутати посилили шанси ЄС на досягнення цієї амбітної мети».
На думку NuclearEurope, результат сьогоднішнього голосування, по-перше, підтримує науку, оскільки Спільний дослідницький центр Європейської комісії (EC JRC)  дійшов висновку, що атомна енергетика є такою ж стійкою, як і інші технології виробництва електроенергії, які вже вважаються такими, що відповідають таксономії (тобто відновлювані джерела енергії). По-друге, робить Європейський Союз рівноправним у всьому світі, оскільки інтерес до ядерної енергії скрізь зростає. По-третє – посилює безпеку енергопостачання: сталість стосується не лише навколишнього середовища, а й соціальних та економічних аспектів. Доступ до енергії є фундаментальним соціальним правом, і безпека постачання є важливою частиною цього. Оскільки виробництво електроенергії на АЕС не залежить від погоди, ядерна електрика буде доступна 24/7. Оскільки сьогоднішнє рішення підтримує подальший розвиток атомної енергетики в ЄС, це, у свою чергу, посилить безпеку поставок енергії, - йдеться у заяві NuclearEurope.
У свою чергу у заяві Європейського ядерного товариства йдеться, що воно як наукове товариство з 12 тисяч ядерних експертів, які представляють наукові кола, науково-дослідні інститути та промисловість, рішуче підтримує мету кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року. «Ми готові докласти зусиль і зробити свій внесок у досягнення мети скорочення викидів CO2 до 2030 року щонайменше на 55%. У зв’язку з цим ми переконані, що цих коротко- та довгострокових цілей ЄС можна досягти лише за допомогою всіх низьковуглецевих технологій, включаючи ядерну. Таксономія ЄС є ключовим інструментом для її забезпечення», - наголошується у заяві.
У зв’язку із рішенням Європарламенту, якщо держави - члени ЄС хочуть скористатися  таксономією для своєї атомної генерації, вони мають відповидати трьом умовам.
По-перше, держава повинна мати діючі об’єкти для остаточного захоронення радіоактивних відходів з дуже низьким, низьким і середнім рівнем радіоактивності.
По-друге, мати плани щодо оперативного захоронення високоактивних радіоактивних відходів.
І по-третє, починаючи з 2025 року, існуючі та нові проєкти будівництва атомних енергоблоків повинні використовувати паливо, стійке до аварій, яке було сертифіковане та схвалено національним регулятором.
Водночас, раніше асоціація NuclearEurope заявляла, що «ці критерії є дуже складними, навіть якщо ми вважаємо, що наша мета полягає у постійному вдосконаленні. Наприклад, паливо, стійке до аварій, все ще знаходиться на стадії тестування, і тому до 2025 року не буде комерційно доступним (ані сертифікованим), що унеможливить відповідність проектів цим критеріям».
Нагадаємо, минулого тижня Український ядерний форум долучився до закликів підтримати включення атомної енергетики до Додаткового Делегованого Акту.
Натомість українські антиядерні організації, які називають себе «екологічними», у розпачі. Вони доклали багато зусиль, аби разом з європейськими колегами створити уявлення, що підтримка атомної енергетики йде на користь кремлю. Водночас, європейські спостерігачі констатують, що незважаючи на війну в Україні та захоплення російськими ядерними терористами АЕС, підтримка атомної енергетики як альтернативи залежності від російського газу в Європі значно зросла, а кількість антиядерного лоббі щодня зменшується. Особливо цей тренд на зменшення став помітним після того як Європа почала обрубати росії можливості для донації своїх неурядових організацій. 

Нове будівництво