Український ядерний форум закликав підтримати включення атомної енергетики до Додаткового Делегованого Акту

04.07.2022

 Український ядерний форум закликав Європейський Парламент підтримати включення атомної енергетики до Додаткового Делегованого Акту (CDA) положення про таксономію ЄС. Голосування заплановано на пленарному засіданні 4-7 липня 2022 року.

Про це йдеться у заяві для преси Українського Ядерного Форуму від 2 липня 2022 року, що було розповсюджено сьогодні.
«Більше ядерної енергії означає менше газу і, отже, меншу залежність від Росії. Незалежність, за яку ми як суверенна країна боремося з початку вторгнення. Чим більше буде забезпечено інвестицій в ядерний сектор ЄС, тим більше ЄС гарантуватиме безпеку поставок енергоносіїв, що є таким цінним у даний час», - йдеться у заяві.
Нагадаємо, Додатковий делегований акт (CDA) встановлює критерії для класифікації як «стійких» інвестицій в атомні або газові електростанції з метою орієнтування «зеленого фінансування» на діяльність, що сприяє скороченню викидів парникових газів. Таксономія ЄС встановлює саме перелік економічної діяльності, яка оголошується «екологічно стійкою». Єврокомісія пропонує визнати в Таксономії атомні енергоблоки та газові електростанції «зеленими» на тій підставі, що вони є «перехідними» видами діяльності, які мають викиди парникових газів нижчі за середні по галузі, а отже, можуть потенційно отримати вигоду від сталого фінансування.
Слід зазначити, що за підсумками 2021 року атомна енергетика забезпечила виробництво 27% електроенергії, спожитої країнами Євросоюзу. При цьому 9 з 13 країн ЄС, які експлуатують АЕС, отримують від 30 і більше відсотків електроенергії у своєму енергобалансі саме з атомних електростанцій.

Нове будівництво