Сховище високоактивних відходів, що можуть повернутися із рф, наразі будувати не збираються

07.06.2022

 ЦППРВ скасувало закупівлю робіт з будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. На ресурсі Prozorro вказано обґрунтування скасування: «неможливість здійснення закупівлі унаслідок непереборної сили - надзвичайні, невідворотні та об’єктивні обставини для Замовника, що підтверджені листом Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1, а саме військова агресія Російської Федерації проти України, що стала підставою введення воєнного стану».

Нагадаємо, минулого тижня було проведено аукціон, де переможцем із ціною більш ніж вдвічі дешевше за очікувану став консорціум «Адамант і Кінтегро».
Як повідомлялося, у травні ЦППРВ, яке проводило тендерну закупівлю, просило скасувати цей тендер у зв’язку із порушенням законодавства у сфері публічних закупівель. А у квітні очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив, що не виключає можливості відмовитися від осклованих ВАВ, що мають надійти з рф, що дає можливість відтермінувати будівництво сховища очікуваною вартістю 3,8 млрд грн. «У нас є питання щодо повернення осклованих відходів з Росії. Вони починають говорити, що з 2024 року ми маємо за умовами контракту забирати в них те, що залишається після переробки відпрацьованого ядерного палива, цей бруд у заскленому вигляді. Але це питання ми, ймовірно, вирішимо так, щоб воно залишилося в Росії, – сказав Петро Котін, додавши: - Нехай вони залишать собі ці відходи. Це буде одна з компенсацій за те, що вони зробили з Україною».

РАВ і ВЯП