Сховище високоактивних відходів, що можуть повернутися із рф, збираються побудувати на 2 млрд дешевше від очікуваної вартості

02.06.2022

 Консорціум «Адамант і Кінтегро» з ціною 1 млрд 699 млн 999 тис. грн став переможцем сьогоднішнього аукціону за закупівлею робіт з будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Його конкурент консорціум «Нестра» програв з ціною, що лише на 1 тис. грн була вище за пропозицію «Адамант і Кінтегро». Очікувана вартість робіт складала 3,843 млрд грн.

Нагадаємо, консорціум «Адамант і Кінтегро» засновано 17 лютого 2021 року мукачевським ТОВ «Будівельна компанія «Адамант», котре входить у державну корпорацію «Укрбуд», діяльність якої контролював нардеп Максим Микитась. Інший співзасновник – ТОВ «Кінтегро» теж спеціалізується на будівельних роботах. Згідно із поданими для участі у тендері документами роботи із забезпечення протипожежних вимог в якості субпідрядника буде виконувати ТОВ «Захист», а проєктні роботи – АТ КІЕП.
Як повідомлялося, у травні ЦППРВ, яке проводило тендерну закупівлю, просило скасувати цей тендер у зв’язку із порушенням законодавства у сфері публічних закупівель. А у квітні очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив, що не виключає можливості відмовитися від осклованих ВАВ, що мають надійти з рф, що дає можливість відтермінувати будівництво сховища очікуваною вартістю 3,8 млрд грн. «У нас є питання щодо повернення осклованих відходів з Росії. Вони починають говорити, що з 2024 року ми маємо за умовами контракту забирати в них те, що залишається після переробки відпрацьованого ядерного палива, цей бруд у заскленому вигляді. Але це питання ми, ймовірно, вирішимо так, щоб воно залишилося в Росії, – сказав Петро Котін, додавши: - Нехай вони залишать собі ці відходи. Це буде одна з компенсацій за те, що вони зробили з Україною».

РАВ і ВЯП