«Енергоатом» не виключає можливості відмовитися від осклованих ВАВ, що мають надійти з рф

14.04.2022

 Таку думку висловив т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в ексклюзивному інтерв’ю інформагентству «Інтерфакс-Україна».

«У нас є питання щодо повернення осклованих відходів з Росії. Вони починають говорити, що з 2024 року ми маємо за умовами контракту забирати в них те, що залишається після переробки відпрацьованого ядерного палива, цей бруд у заскленому вигляді. Але це питання ми, ймовірно, вирішимо так, щоб воно залишилося в Росії, – сказав Котін, додавши: - Нехай вони залишать собі ці відходи. Це буде одна з компенсацій за те, що вони зробили з Україною».
Зазначимо, що наприкінці березня консорціум «Нестра» було допущено до тендеру на будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються в Україну з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Замовником будівництва є Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводженням з радіоактивними відходами» (ЦППРВ).
Консорціум «Нестра», який засновано 8 вересня 2021 року, на момент розкриття пропозицій існував менше місяця. 90% консорціуму належить ТОВ «БК КБР», яке відомо укладанням низки угод з НАЕК «Енергоатом» на добудову Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.
Нагадаємо, рішеннями Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 28 січня 2022 року єдиним учасником конкурсу з будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, було скасовано участь у тендері усіх учасників крім консорціуму «Адамант і Кінтегро». 

РАВ і ВЯП