Відбулося розкриття тендерних пропозицій з будівництва сховища для осклованих ВАВ

04.10.2021
Стали відомі учасники тендеру на будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються в Україну з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Відповідне оголошення розміщено 1 жовтня на сайті Prozorro. Замовником будівництва є Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводженням з радіоактивними відходами» (ЦППРВ).
Аукціон призначено на 8 листопада 2021 року, очікувана вартість робіт 3 млрд 842,8 млн грн. Предметом закупівлі за тендером зазначені виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, поставка та монтаж обладнання. Згідно тендерної документації, переможець тендеру буде зобов’язаний поставити обладнання та виконати роботи з будівництва сховища на майданчику Комплексу виробництв «Вектор» ДСП ЦППРВ, в Зоні відчуження ЧАЕС, в Іванківському районі Київської області.
Тендер було оголошено ще 11 серпня, але розкриття його учасників переносилось через низку скарг.
Для участі в тендері подались із пропозиціями наступні компанії: Консорціум «Інтератомінжиніринг», Консорціум «Укратоммонтаж», Корпорація «Укртрансбуд», Консорціум «Атомспецбуд», Консорціум «Адамант і Кінтегро», Консорціум «Нестра» та литовська компанія JSC Svertas Group.
Судячи з дати заснування Консорціум «Інтератомінжиніринг» та Консорціум «Укратоммонтаж» були створені саме для участі у тендері на будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ).
Так, Консорціум «Інтератомінжиніринг» було засновано у липні 2021 року, засновниками є харківське ПАТ Спеціалізоване будівельно-монтажне управління «Тунельбуд», серед замовників якого харківський метрополітен, та ТОВ Виробничо-комерційне підприємство «Актив», яке спеціалізується на торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами.
Консорціум «Укратоммонтаж» зареєстрований 6 вересня 2021 року, засновники – харківське ТОВ «Електропівденатоммонтаж» (ЕПАМ) та ТОВ «Тернопільбуд». ЕПАМ широко відомий, як виконавець робіт з монтування та налагоджування електричного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматизації теплових та атомних електростанцій. 
Не набагато довша історія й у Консорціума «Адамант і Кінтегро», який засновано 17 лютого 2021 року мукачевським ТОВ «Будівельна компанія «Адамант», котре входить у державну корпорацію «Укрбуд», діяльність якої контролював нардеп Максим Микитась. Інший співзасновник – ТОВ «Кінтегро», яке спеціалізується на будівельних роботах.
Але рекордсменом можна вважати Консорціум «Нестра», який засновано 8 вересня 2021 року .На момент розкриття пропозицій він існував менше місяця. 90% консорціуму належить ТОВ «БК КБР», яке відомо укладанням низки угод з НАЕК «Енергоатом» на добудову Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.
Консорціум «Атомспецбуд» зареєстрованийу грудні 2020 року, засновник консорціуму –ТОВ «Мостицький 2», яке спеціалізується на будівництві житлових та нежитлових приміщень, а також з 2019 року виграє тендери на державні закупівлі (у 2019 році-на 48,3 млн грн, а у 2020 році на 97,1 млн грн). Другим засновником є ПАТ «Техенерго», яке спеціалізується у сфері інжинірингу, геології та геодезії. Рівненська АЕС уклала з ПАТ «Техенерго» договорів на суму 247 млн грн, а ХАЕС та ЗАЕС – на суми 11,5 млн грн та 11 млн грн відповідно.
Корпорація «Укртрансбуд» зареєстрована у 2002 році, раніше вона вже виконувала замовлення ЦППРВ, зокрема на будівництво залізничної колії на території комплексу «Вектор» та виконувало будівельні роботи на замовлення ДСП «ЧАЕС».Головою правління корпорації «Укртрансбуд» є Сергій Романенко з міста Чорнобиль, а засновниками – ТОВ «Будівельно-монтажне управління Укртрансбуд», ДочП «Зодчий», ДочП «Іванківська пересувна механізована колона №8» ТОВ «Аларіт Україна», ТОВ «Агрошляхбуд», ПрАТ «Іванківська пересувна механізована колона №2», ТОВ ВІВП «Технобудпроект» та ВАТ «Дорожньо-будівельне управління №39». За даними видання «Наші Гроші», раніше корпорація була одним із засновників ТОВ «Будівельна Компанія «Адамант» зі складу корпорації «Укрбуд», діяльність якої контролював екснардеп Максим Микитась.
Ще один учасник тендеру - европейский концерн JSC Svertas Group. Його засновник UAB Svertas є одним з постачальників НАЕК «Енергоатом» обладнання та матеріалів.

Нагадаємо, що згідно з міжурядовою угодою, з 2023 року Україна має приймати на зберігання оскловані продукти переробки відпрацьованого ядерного палива зі своїх АЕС, які повернуться з Російської Федерації. Однак будівництво Сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС, належить до зони відповідальності підпорядкованого Міністерству екології Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ), до складу якого входить ДСП ЦППРВ.

Петро Черних, InfoAtom.News

РАВ і ВЯП