ДСП «ЦППРВ» отримало гуманітарну допомогу, що необхідна для відновлення діяльності, та проведе сьогодні тендер на будівництво сховища високоактивних відходів

02.06.2022

 Підприємство з Вінничини «Діваріо», засновником якого є швейцарська однойменна компанія, та депутат Вінницької обласної ради Андрій Корнійчук надіслали потрібний для відновлення діяльності ДСП «ЦППРВ» гуманітарний вантаж. Підприємство, відповідальне за поводження з радіоактивними відходами у Зоні відчуження, отримало автомобіль підвищеної прохідності Nissan Navara, продукти харчування, мінеральну воду, засоби гігієни і ортопедичні матраци.

«Це чергова допомога після деокупації території зони відчуження і об’єктів підприємства для забезпечення життєдіяльності персоналу, який задіяний у відновлювальних роботах, та задля виконання статутних завдань із поводження з РАВ та охороні об’єктів», - зазначило підприємство на свій сторінці у соціальній мережі Facebook.
Воно наголосило, що така підтримка особливо відчутна коли «в умовах дії воєнного стану основні зусилля і кошти державного бюджету направлені на підтримку ЗСУ для здобуття перемоги, а підприємство змушено в умовах недофінансування долати наслідки окупації військами рф – тотальне мародерство об’єктів підприємства, викрадення і знищення транспортної техніки».
Нагадаємо, у травні ДСП «ЦППРВ» отримало партію радіометричного обладнання, надану за підтримки Міністерства енергетики США.
Також зазначимо, що сьогодні о 13.53 розпочнеться аукціон на будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з рф після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. У травні ЦППРВ, яке проводить тендерну закупівлю, просило скасувати цей тендер у зв’язку із порушенням законодавства у сфері публічних закупівель.
А у квітні очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив, що не виключає можливості відмовитися від осклованих ВАВ, що мають надійти з рф, що дає можливість відтермінувати будівництво сховища очікуваною вартістю 3,8 млрд грн. «У нас є питання щодо повернення осклованих відходів з Росії. Вони починають говорити, що з 2024 року ми маємо за умовами контракту забирати в них те, що залишається після переробки відпрацьованого ядерного палива, цей бруд у заскленому вигляді. Але це питання ми, ймовірно, вирішимо так, щоб воно залишилося в Росії, – сказав Петро Котін, додавши: - Нехай вони залишать собі ці відходи. Це буде одна з компенсацій за те, що вони зробили з Україною». 

РАВ і ВЯП