ЦППРВ відновило діяльність та отримало дозиметричне обладнання від DOE

13.05.2022
ДСП «ЦППРВ» отримало партію радіометричного обладнання, надану за підтримки Міністерства енергетики США.
Про це Центральне підприємство з поводження з РАВ пише на своїй сторінці в соцмережі Facebook.
ДСП «ЦППРВ» отримало від уряду США в рамках програми міжнародної технічної допомоги на безоплатній основі дозиметри, радіометри і спектрометр виробництва компанії Battelle. «Отримане сучасне обладнання допоможе підсилити матеріальну базу та якісно покращити роботи із картування та вивчення забруднення території та об’єктів зони відчуження», - повідомило ЦППРВ.
Компанія Battelle в рамках міжнародної програми «Пошук та забезпечення безпеки» надає допомогу іноземним урядам та міжнародним організаціям у покращенні безпеки, контролю та утилізації радіоактивних матеріалів. Допомога надається в рамках контракту Battelle з Міністерством енергетики на експлуатацію Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії (PNNL) (Річленд, штат Вашингтон, США).
Наразі учасники програми «Пошук та забезпечення безпеки», що отримали обладнання для виявлення радіаційного забруднення, пройшли навчання із перевірки інвентарних запасів, формування пошукових груп, використання обладнання для виявлення джерел іонізуючого випромінювання та методики надійного пакування будь-яких виявлених радіоактивних джерел.
Раніш Центральне підприємство з поводження з РАВ повідомило, що відновило свою діяльність. За інформацією ЦППРВ за період окупації зони відчуження російські окупанти викрали, знищили або пошкодили значну частина майна підприємства (в тому числі і об’єкти інфраструктури). Але з 7 квітня 2022 року підприємство працювало над відновленням дієздатності об’єктів, інфраструктури та забезпеченням їх життєдіяльності.
За даними ЦППРВ:
  • підготовлено 200 ліжко-місць з відповідними побутовими умовами для проживання персоналу вахтовим методом;
  • відновлено електроживлення усіх об’єктів підприємства;
  • забезпечено транспортне сполучення з м. Київ (для доставки персоналу підприємства);
  • відновлено значну частину автотранспорту, пошкодженого окупантами та продовжуються роботи із відновлення працездатності наявної спецтехніки підприємства, та тієї, що була покинута російськими окупантами і виявлена в процесі обстеження зони відчуження;
  • відновлений телефонний та інтернет-зв'язок;
  • для працівників підприємства організовано та забезпечено 3-разове харчування;
  • проведено комплекс робіт з відновлення пошкоджених систем водопостачання та водовідведення в результаті яких в м. Чорнобиль є вода та працює каналізація;
  • усунена значна частина пошкоджень систем теплопостачання, роботи тривають та інш.
5 травня відбулась вже третя ротація персоналу підприємства в кількості 260 осіб.
Наразі спільно з представниками ЗСУ, НПУ та ДСНС відбувається поступове обстеження, усунення загроз та розмінування інфраструктурних об’єктів підприємства, пов’язаних з поводженням з РАВ.
На об’єктах, що вже обстежені та є безпечними для відновлення життєдіяльності проводиться позапланова інвентаризація майна задля встановлення обсягів збитків, заподіяних агресором підприємству. Завершуються позапланові інвентаризації РАВ та ДІВ.
Підприємство повідомило, що вже готове відновити та надалі виконувати свою статутну діяльність з будівництва та експлуатації сховищ для захоронення РАВ, переробки/зберігання РАВ та використання ДІВ, задля забезпечення захисту від негативного впливу іонізуючого випромінювання на персонал, населення та навколишнє природне середовище, не тільки на території України а й суміжних країн Європейського континенту.

РАВ і ВЯП