«Енергоатом» озвучив 4 ініціативи для ВАО АЕС – засідання Ради керуючих

15.03.2022

 Вперше у світовій історії планета зіткнулася з очевидним і цинічним ядерним тероризмом, замовником якого є безпосередньо російський президент володимир путін.

З такою заявою т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін виступив на 85-му засіданні Ради керуючих Паризького центру Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій, повідомляє телеграм-канал «Енергоатома».
Він наголосив, що «із танків і важкої артилерії була обстріляна мирна атомна електростанція – шестиблокова Запорізька АЕС, найбільша не лише в Україні, а й у Європі. Це зробили російські війська. І вони зробили це не тому, що хотіли, або тому, що не знали потенційних наслідків, а тому, що отримали наказ від російського вищого керівництва. Вони зробили це, ігноруючи людей, котрі живуть і працюють поблизу, ігноруючи спокій міста поруч та небезпеку, якій вони піддають увесь світ».
Керівник «Енергоатома» повідомив зібрання, що відповідальність за наслідки потенційної катастрофи та відповідальність за майбутнє не лише Європи, а й всього світу зараз несе кожен, адже радіація не має кордонів.
 Він закликав присутніх не припуститися фатальної помилки: «Припиніть те, що відбувається, якщо ви хочете жити, виховувати своїх дітей, бачити своїх онуків. Зупиніть ядерний тероризм, його божевільного замовника та виконавців, які не мають ні душі, ні розуму. Зупиніть, поки все це можна зупинити! Завтра може бути пізно. Для всіх нас!».
 Петро Котін озвучив чотири ініціативи для очільників центрів ВАО АЕС в Парижі, Атланті й Токіо. Це:
- здійснювати співпрацю між НАЕК «Енергоатом» і ВАО АЕС через Паризький центр або внаслідок подальшого приєднання до Атлантського центру;
- створити новий регіональний центр для операторів АЕС із реакторами типу ВВЕР та розглянути можливість ліквідації московського центру;
- підготувати офіційні заяви до ООН, НАТО, урядів і міжнародних організацій із проханням закрити український повітряний простір для російської авіації та заборонити російським військовим перебувати в межах 30 км від мирних ядерних об'єктів і сховищ відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів, а тим більше атакувати такі об’єкти;
- розглянути можливість організувати термінові місії на Чорнобильську та Запорізьку АЕС задля моніторингу рівня ядерної безпеки – звісно, без залучення московського регіонального центру організації.
Він висловив сподівання, що у вкрай складній та небезпечній ситуації, в яку рашистські загарбники поставили Україну, ВАО АЕС не залишиться осторонь та підтримає ці ініціативи. Передусім – щоб уникнути будь-якої потенційної ядерної катастрофи, подібної до Чорнобиля та Фукусіми.
Нагадаємо, 20 жовтня 2019 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Енергоатомом та Паризьким центром ВАО АЕС. Згідно із Меморандумом починаючи з 2022 року Паризький центр буде організовувати і проводити партнерські перевірки і повторні партнерські перевірки Асоціації на атомних електростанціях України відповідно до принципів і в порядку, встановленому в Керівництві по програмі ВАО АЕС WPG 01 - Партнерські перевірки.
Нагадаємо також, що раніше до Паризького, Атлантського, Токійського центрів ВАО АЕС звернувся колишній радник секретаріату мц ВАО АЕС Андрій Лук’яненко: «Не мовчіть, висловлюйтеся проти війни, проти знищення мирного населення України. Усе, що зараз робить ВАО АЕС – це випускає якісь дайджести в себе на сайтах. Ставайте на захист безпеки ядерних об’єктів України!»
На сьогодні ВАО АЕС зробила 5 заяв щодо ситуації України, в яких повністю підтримала МАГАТЕ та його генерального директора Рафаеля Ґроссі, які від початку війни в Україні називають її «конфліктом» та окрім стурбованості не вжили досі жодних заходів на підтримку України. 

АЕС