Рада керуючих МАГАТЕ зробила трохи жорсткішу заяву щодо війни в Україні. Але тихенько-тихенько

15.03.2022

 «Наслідки безпеки, захисту та гарантій ситуації в Україні» - така резолюція була прийнята 3 березня 2022 р. під час 1613 сесії. Після зняття обмежень на засіданні Правління МАГАТЕ 9 березня її навіть розмістили на сайті. Щоправда, чомусь лише англійською мовою.

У цій резолюції Рада керуючих МАГАТЕ висловлюється трохи жорсткіше щодо розв'язаної росії війни в Україні, хоча все одно жодної конкретики, санкцій чи обмежень Росії не передбачає.
Так, Рада керуючих МАГАТЕ «засуджує (deplores) дії російської федерації в Україні, зокрема насильницьке захоплення об'єктів використання атомної енергії та інші насильницькі дії щодо об'єктів використання атомної енергії, ядерних та інших радіоактивних матеріалів, які становлять серйозну та безпосередню загрозу охороні та безпеці цих об'єктів та їх цивільного персоналу, а також значно підвищують ризик ядерної аварії або інциденту, що становить небезпеку для населення України, суміжних держав та міжнародної спільноти».
Також Рада керуючих знову висловлює серйозне занепокоєння тим, що агресія російської федерації перешкоджає діяльності Агентства для повної та безпечної діяльності з перевірки гарантій на українських ядерних об'єктах відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Угоди про гарантії України та Статуту.
Але головне – Рада керуючих закликала російську федерацію «негайно припинити всі дії проти Чорнобильської АЕС та будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні, дати можливість українській владі зберегти або швидко відновити повний контроль над усіма ядерними об'єктами на території України в рамках міжнародно визнаних кордонів та забезпечити їх безпечне та надійне функціонування».
Як ми неодноразово зазначали, досі у своїх заявах Генеральний директор МАГАТЕ звертався (і продовжує звертатися) із занепокоєнням до двох сторін з приводу агресії, що унеможливлює контроль як України, так і МАГАТЕ; пропонував організувати зустріч регуляторів двох країн, коли очевидно, що українському регулятору нема чого обговорювати з російським; називав військову агресію росії проти України не війною, а «конфліктом» (аж до 20-тої  заяви Гендиректора про ситуацію в Україні від 13 березня). Щоправда, перестав говорити, що ЧАЕС захопив незрозуміло хто, і почав згадувати, що Зона відчуження захоплена російськими військами (втім, виключно посилаючись на інформацію українського ядерного регулятора).
Вважаємо, що вся міжнародна громадськість має бути поінформована про таку діяльність МАГАТЕ. Міжнародна громадськість повинна зрозуміти, що МАГАТЕ не захищатиме їх інтереси, якщо вони (їхні інтереси) суперечитимуть інтересам фінансового донора МАГАТЕ – рф. І на цьому етапі ситуацію ще можна змінити, якщо міжнародна громадськість дасть об'єктивну оцінку роботі МАГАТЕ на користь агресора. Нагадаємо, Польща вже приєдналася до України і вимагає виключити представників росії з усіх робочих органів МАГАТЕ, і тим більше його керівництва.

АЕС