Колишній радник ВАО АЕС: Усе, що зараз робить ВАО АЕС – це випускає якісь дайджести в себе на сайтах. Ставайте на захист безпеки ядерних об’єктів України!

13.03.2022

 Інформаційний центр Рівненської АЕС зробив інтерв’ю з Андрієм Лук’яненко, який колись пройшов усі щаблі оперативної роботи на РАЕС від старшого оператора реакторного цеху до начальника зміни АЕС, а останні 11 років був радником у секретаріаті московського центру ВАО АЕС, звідки звільнився щойно почалася війна. Він написав звернення до своїх колег про підтримку України, яким, власне, і звільнився з московського центру, і повернувся в Україну.

Україну підтримали 50 на 50
Цей електронний лист-звернення російською та англійською мовами я направив із Варшавського аеропорту на 286 адресатів, зокрема й президенту ВАО АЕС Тому Мітчелу, голові Ради керуючих Інгемару Енквісту та всьому Секретаріату й представникам ВАО АЕС-мц. Основний зміст листа – це зупинити російську війну та путіна. Після відправки повідомлення, мої колишні колеги відразу спробували заблокувати мою електронну пошту, проте, з огляду на зворотній зв’язок, їм це не вдалося. Щодо реакцій – вони 50/50. Є так звані «ватники», яким ти нічого не поясниш, вони лише повторюють мантри, які вони чують з російського телебачення. У листі я також написав про звільнення, оскільки московський центр Асоціації продемонстрував, що він не міжнародна організація, а філія концерну «Росенергоатом» та російської влади. Після мого листа директор ВАО АЕС-мц Василій Аксьонов екстрено зібрав нараду, після якої почали випускати інформаційні дайджести, в яких показують лише прокремлівську інформацію.
Спілкувався з російською молоддю, вони своє мовчання пояснюють наявністю кредитів на машину чи житло та необхідністю сталого прибутку, або ж відговорюються, що є аполітичними і за путіна не голосували. І таких – 30%. Їм однаково на інших, аби в них усе було добре. Проте я впевнений, що скоро холодильник усе ж таки переможе телевізор. Навіть із затятими «ватниками» потрібно говорити і доносити правду.
Я дякую інформаційній службі Рівненської АЕС за поширення правдивої інформації та висвітлення подій в Україні. Ми маємо достукатися до тих людей, в яких ще є здоровий глузд.
Наразі ж я повернувся до сім’ї в Україну, вона мене підтримує і я їй вдячний.
Про загрози
Ми живемо у ХХІ столітті, де в європейській країні триває «килимове бомбардування» мирних міст – Маріуполя, Харкова та інших. Через дії російських військ від Маріуполя може лишитися один попіл, як у Грозному чи місті Алепа в Сирії. «путіноїди» повторюють сценарій Сирії та Чечні, саме зараз є пряма загроза українським ядерним об’єктам – ЗАЕС та ЧАЕС, а також Харківському фізико-технічному інституту, де розміщена дослідницька ядерна установка.
Про можливість донести до свідомості росіян правду
Я сподіваюсь, що з кожним днем таких людей буде все більше. На території України недолугі «путіноїди» вже попали в будівлю реакторного відділення енергоблоку №1 ЗАЕС. Хочу звернутися ще раз до росіян. По-перше, українці не здадуться і будуть боронити кожну домівку та місто, будуть знищувати агресора – путлєровські війська. По-друге, до вас дійде, що в такий спосіб ми захищаємо і вас – чим швидше закінчиться війна, тим менше загине як росіян, так і українців.
В Україні наразі загинуло більше мирного населення, чим військових. А серед російських військ втрати просто колосальні, проте у росії їх не озвучують. Через VPN дивіться телеканал BBC чи інші закордонні ЗМІ, які мають столітню історію й піклуються про свою репутацію, якщо не довіряєте українським медіа. У мережі достатньо відео-доказів як перетворюються у щебінь українські міста та скільки гине мирного населення і дітей!
 
Як повернувся в Україну
Саме в цей день я був координатором навчального семінару ВАО АЕС на тему «Лідерство для начальників зміни станцій» на АЕС Козлодуй в Болгарії. До слова, цей пілотний курс уперше був проведений саме на Рівненській АЕС, яка, на моє переконання, є криголамом усіх кращих впроваджень та змін. Я не очікував такого повороту подій, думав про можливе загострення ситуації на Донбасі чи Луганщині, але не про повномасштабну війну. Як дізнався, навчання відповідно зупинили, а команда повернулася до росії. Звідти вилетів до Стамбула, потім до Польщі, звідки волонтери довезли до українського кордону. Хочу подякувати полякам, які в ці важкі часи підтримують, допомагають нам і довели, що вони – наші браття.
Звернення до білоруських колег
Ніхто не очікував, що з «братської» Білорусі на нас нападуть росіяни. Тепер зрозуміло, що це спланована війна, а путін бреше. російські війська бомблять мирних мешканців, зокрема російськомовних, про який захист своїх тоді вони говорять. Хочу звернутися до білоруських атомників: не ведіться на російську пропаганду, Лукашенко у кремля на короткій прив’язі. Українці будуть боронити свою землю від агресорів будь-якої національності. Білоруси у вас є шанс усе виправити, не порушуйте кордонів України!
На мою думку, те, що зробив путін було несподіванкою для більшості росіян, зокрема для моїх колишніх колег з московського центру ВАО АЕС. Здебільшого прості росіяни нікуди не виїжджають, не знають, що робиться у світі, сидять на так званій «останкінській голці». Прийде час і вони прозріють, але, на жаль, нам українцям це дорого коштуватиме, але їм також. Війна в Україні – це реальна загроза розвалу росії.
Чому масштаб терору не розуміють росіяни
росія перебуває в інформаційній блокаді. Їм відключили месенджери і для того, щоби вийти на якісь українські сайти необхідно підключати VPN. Тобто потрібно знати як обійти ці заборони. По-друге, 30% російських громадян – це «ватники», яким немає сенсу щось доводити. І, зрештою, росіяни бояться. Так ось, так звана «спецоперація» – це справжня війна! путін фактично зробив з росії державу-терориста, тому це зачепить кожного росіянина.
Окупація ЗАЕС та ЧАЕС. Чим це загрожує світові та якою повинна бути реакція міжнародних інституцій
Ситуація дуже непроста. Снаряди російських військ потрапляли в будівлю контайменту, захисної оболонки, реакторне відділення й цього разу, на щастя, все минуло без страшних наслідків. Вони стріляють із градів та систем залп-вогню, поводяться зі зброєю як мавпи з гранатою. Відповідно до ймовірнісного аналізу безпеки захисна оболонка реакторного відділення розрахована на падіння літака вагою 7-9 тонн. Проте, вона не розрахована на обстріл снарядами. Для прикладу ЧАЕС – недіюча, але там є сухе сховище відпрацьованого ядерного палива і потрапляння туди снаряду може зруйнувати захисну оболонку, що може призвести до радіаційного забруднення. Викид радіоактивних речовин, як показує відомий усьому світу чорнобильський досвід, це глобальна аварія, яка стосуватиметься кожного. Насамперед, звідти недалеко до Ростовської АЕС, до Краснодарського краю, до Сочі і так далі. Є реальна загроза безпеки атомних електростанцій. Кадирівці використовують АЕС як щит, як бази для дислокації, знаючи, що українці не будуть бомбити ядерний об’єкт.
Про ситуацію на ЗАЕС
Із працівниками ЧАЕС досі ще не мав можливості поспілкуватися, а із запорізькими атомниками ситуація дуже погана. Персонал перебуває у стані стресу, а, як відомо, у таких ситуаціях можуть виникати помилки, спричинені людським фактором. Персонал перебуває у блокаді, продукти харчування до Енергодару не постачаються й місто знаходиться на межі гуманітарної та екологічної катастрофи. Я зв’язувався зі своїми знайомими: їм забороняють виходити з дому, персонал у стані стресу – це може призвести до невиправних наслідків. Спілкуюсь також із южно-українськими атомниками, які, у разі чого, готові давати відсіч.
Про російські фейки
Що стосується атомної галузі, то писали, що начебто в Україні розроблялася атомна зброя, що на 100% є брехнею. Усі українські електростанції та паливо перебували під міжнародним контролем. Зараз же на ЧАЕС та ЗАЕС втрачена можливість контролювати ядерне паливо. А загалом, кожна касета, кожна паливна збірка на українських АЕС обліковується, тому лише неграмотні можуть поширювати фейки про розробку ядерної зброї. У росії така дезінформація призначена на «ватників». Вони не уявляють, що означає створити ядерну бомбу з урану-235 чи плутонію. Одиничні країни володіють такою технологією вилучення плутонію, а самі установки коштують мільярди доларів. Це не робиться миттєво, це одразу було б видно і викрито світом.
Бійці так званого «ідеологічного фронту» в росії навіть між собою не можуть домовитись: то путін говорить, що ми – одна нація, і тут же кажуть, що розроблялась біологічна зброя проти росіян. Не стикуються якось ці заяви. Якщо ми один народ, то як ми можемо розробляти біозброю проти себе ж? Це повноцінна нісенітниця! І наголошую, ми – не одна нація, Україна – не росія, щоб ви знали.
Про необхідну участь світової спільноти
У московський центр ВАО АЕС входять усі електростанції, на яких були побудовані або ж радянські, або ж російські реактори. московський центр Асоціації – це філія російської влади. Треба бойкотувати будь-яку участь у роботі цього Центру. За відомою мені інформацією, Фінляндія, де розташована АЕС Ловііса, відмовилася від участі у всіх заходах московського центру – це глухий кут розвитку міжнародної співпраці. Атомники, переходьте до Паризького центру Асоціації!
Про закриття неба над Україною
Це складне питання, адже в руках «путлєра» ядерна зброя. На Заході хвилюються, що він може розпочати ядерну війну. Вважаю, що він блефує, а от закриття неба є вкрай необхідним. Ще до війни експерти говорили, що в нас, на жаль, застаріла авіація та недостатньо засобів ППО, але навіть вона з легкістю збиває хвалені російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Якщо нам не можуть закрити небо, я закликаю Європу дати нам сучасні засоби ППО, не лише «Стінгери», але й більш висотні. Тоді ми захистимо самі себе і всю Європу.
Також закликаю звертатися до Паризького, Атлантського, Токійського центрів ВАО АЕС: не мовчіть, висловлюйтеся проти війни, проти знищення мирного населення України. Усе, що зараз робить ВАО АЕС – це випускає якісь дайджести в себе на сайтах. Ставайте на захист безпеки ядерних об’єктів України!
Звернення
Українцям хочу сказати: Слава Україні та її героям! Все буде Україна, тому тримаймо стрій!
Росіянам: Остановитесь пока не поздно, иначе это приведет к распаду вашего государства!
Іноземним колегам: We’re grateful for your support to Ukraine. Please stop putin! There is the real threat to nuclear safety of nuclear power stations in Ukraine. We should stop this war!

АЕС