На АЕС Vogtle вперше завантажено ядерне паливо Westinghouse нового покоління

31.01.2022
До реактору енергоблока №2 АЕС Vogtle компанії Georgia Power (штат Джорджія, США) вперше завантажено 4 дослідні паливні збірки (Lead Test Assemblies, LTA) з паливними елементами наступного покоління, розроблені Westinghouse Electric Company. Про це повідомляється у прес-релізі Westinghouse.
«Рішення Westinghouse, розроблені з урахуванням побажань наших комунальних партнерів, забезпечують безпеку та економічні покращення для тривалої роботи», – зазначає президент Westinghouse Americas Operating Plant Services Пем Коуен.
У Westinghouse уточнюють, що в LTA будуть використовуватися ключові компоненти ініціативи компанії – «Високоенергетичне паливо» (High Energy Fuel), включаючи стрижні з вмістом урану 6% – на один відсоток більше, ніж поточний ліцензований ліміт. «Вони також будуть містити гранули двоокису урану ADOPT™, оболонку твэлів AXIOM™ і хромове покриття в поєднанні з передовою конструкцією паливної збірки PRIME™ від Westinghouse. Пелети ADOPT і хромована оболонка є частиною програми EnCore® Accident Tolerant Fuel, яка спрямована на значне збільшення довговічності палива та стійкості до температури», - уточнюється у повідомленні компанії.
Westinghouse також нагадує, що її Ініціатива «Високоенергетичне паливо» дозволяє операторам АЕС використовувати більш високі рівні збагачення, що забезпечує більш повне «спалюванню» палива та збільшення обсягів генерації електроенергії. Крім того, ця ініціатива забезпечує паливні цикли від 18 до 24 місяців, що дозволяє операторам АЕС зменшувати витрати за рахунок скорочення планових відключень.
За даними Інтерфакс-Україна, т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін 30 січня повідомив про те, що НАЕК «Енергоатом» і американська компанія Westinghouse почали програму переведення енергоблоків українських АЕС на 18-місячні паливні кампанії.
«Ми разом з нашим стратегічним партнером-компанією Westinghouse Electric, почали програму переведення енергоблоків АЕС на 18-місячні паливні кампанії. Ця опція дозволить значно поліпшити коефіцієнт використання встановленої потужності (КІУМ)», – уточнив Петро Котін.
При цьому він зазначив, що збільшення термінів паливних кампаній (за даними НАЕК, зараз максимальний термін 12 місяців) також дозволить атомній генерації нести максимальне навантаження взимку.
Наразі на 7 з 15 українських енергоблоків використовується паливо Westinghouse, решта 8 блоків завантажені виключно паливом російської компанії «ТВЕЛ». 
Енергоатом працює над впровадженням 18-місячні паливних кампаній з середини 2000-х років.
Читайте також:

Уран і паливо