«Енергоатом» та «Westinghouse» підписали контракт про ліцензійну документацію на ядерне паливо для рівненського ВВЕР-440

10.06.2021
Фото: Фото НАЕК
Контракт на розробку і надання ліцензійної документації на паливні збірки ВВЕР-440 для енергоблока №2 Рівненської атомної електростанції було підписано 10 червня 2021 року в Міненерго за участі міністра енергетики Германа Галущенка. Як повідомляє прес-центр НАЕК «Енергоатом», цьому передувала робоча зустріч сторін в «Енергоатомі», під час якої обговорювалися питання поточної технічної співпраці.
Свої підписи під документом поставили т. в. о. президента «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та віцепрезидент Westinghouse і керівний директор у Північній та Східній Європі Азіз Даґ.
Як відомо, контракт на постачання палива для реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС був підписаний 9 місяців тому, 30 вересня 2020 року в Офісі Президента України Володимира Зеленського. Контрактом передбачено впровадження в експлуатацію паливних збірок для ВВЕР-440 виробництва Westinghouse. Поставка пілотних ТВЗ (не більше 12 одиниць) запланована на 2024 рік для проведення етапу дослідної експлуатації. Загальний обсяг постачання за контрактом передбачає не менше 1056 паливних збірок.

Нагадаємо, у лютому ц.р. Westinghouse підписала контракт на ліцензування свого ядерного палива на АЕС «Козлодуй» (Болгарія) для реакторів ВВЕР-1000. Він передує контракту на поставки ТВЗ. Паливо Westinghouse для ВВЕР-1000 завантажено на шести ядерних реакторах в Україні, і також триває процес його ліцензування для АЕС Темелін в Чеській Республіці. 

Уран і паливо