Терміни пуску нових реакторів на АЕС Вогтль знову переносяться, а вартість проекту зросте ще на $1 млрд – думка незалежних технічних експертів

06.12.2021
Спостерігачі кажуть, що навіть нещодавнє перенесення термінів завершення будівництва двох енергоблоків на АЕС Вогтль не враховує всіх затримок та очікуваних додаткових витрат. Про це пише американське видання Miami Herald.
Звіт, поданий минулої середи до Комісії з комунальних послуг Джорджії технічним експертом Доном Грейсом, свідчить, що останні затверджені Georgia Power Co терміни запуску третього блоку АЕС Вогтль з реактором АР1000 – з липня по вересень 2022 року не зовсім реальні. Пропонується змістити терміни ще на півроку: з листопада 2022 року до лютого 2023 року. А четвертий енергоблок, який планували ввести в експлуатацію з квітня до червня 2023 року, може бути готовий не раніше кінця 2024 року. Подальша відстрочка, за словами Грейса, може означати, що вартість проекту зросте ще на 1 мільярд доларів крім тих 3,68 мільярда доларів, які минулий підрядник Westinghouse виплатив власникам АЕС після банкрутства.
Комісія з комунальних послуг – регулятор у складі п'яти членів, які обираються, найняла незалежну групу інженерів на чолі з Доном Грейсом для контролю за ходом будівництва АЕС Вогтль від штату Джорджія. За інформацією цієї групи, проблеми «значною мірою пов'язані» з проблемами з кабельним зв'язком, які раніше вже привертали підвищену увагу Комісії з ядерного регулювання.
«Поточний рівень виконання графіка не дає впевненості в тому, що компанія може точно прогнозувати хід реалізації проекту, - цитує видання аналітика Комісії з комунальних послуг Стівена Д. Ретгера та інженера-ядерника Вільяма Р. Джейкобса. - Ми свідчили у багатьох попередніх (судових розглядах), що графіки, надані компанією, недосяжні».
Дон Грейс вважає, що Georgia Power знадобиться більше чотирьох місяців, які вона планує для завантаження ядерного палива та завершення гарячої обкатки (почалася у квітні цього року – InfoAtom). Крім того, на збільшення термінів можуть вплинути процедури погодження з Комісією з ядерного регулювання (NRC), яка зараз отримує менше повідомлень про завершення етапів робіт, ніж було заплановано. Також процес уповільнить пропозиція Georgia Power відкласти деякі роботи, доки вона не почне завантаження палива.
У той же час представник Georgia Power Джеффрі Вілсон сказав, що компанія не погоджується з перенесенням термінів і дотримується своїх поточних оцінок завершення проекту.
Нагадаємо, влітку Дон Грейс попереджав, що рішення Georgia Power прискорити проведення обкатки, не чекаючи завершення всіх робіт з монтажу та налагодження, ускладнить процес будівництва. Справді, рішення виявилося неоптимальним: низку випробувань проводили частинами, а деякі довелося повторювати. Як писав у червні Wall Street Journal, на думку Дона Грейса введення в експлуатацію третього блоку буде відкладено «приблизно на сім-дев'ять місяців або більше», а до поточного кошторису витрат доведеться додати ще приблизно 2 мільярди доларів.

Georgia Power, підрозділ компанії Southern Co. з Атланти, - власник 45,7% проекту. Серед інших власників – компанія Oglethorpe Power Co та муніципальне управління електроенергетики штату Джорджія. У листопаді Комісія з ядерного регулювання (NRC) заявила про посилення контролю за будівництвом третього блоку АЕС Вогтль з реактором AP-1000, оскільки в ході інспекцій було виявлено низку порушень. 

Нове будівництво