Нове паливо Westinghouse EnCore проходить передліцензійне випробування

05.08.2021

Фото ORNL

Опромінені твели, створені Westinghouse за технологією EnCore, передані в Національну лабораторію Ок-Рідж (ORNL) Міністерства енергетики США (DOE) для випробувань і подальшого ліцензування. Паливо розробляється в рамках Програми по відмовостійкості палива Міністерства енергетики США - ініціативи галузі, спрямованої на комерціалізацію нових видів ядерного палива. Як повідомляє WNN, ТВЗ з цими твелами були завантажені в ядерний реактор США навесні 2019 року і витягнуті після завершення робочого циклу під час планового відключення восени 2020 року.

Аварійно-стійке паливо ATF не тільки підвищує стійкість палива легководного реактора в важких аварійних умовах, але також дозволяє поліпшити його характеристики і економічність.
Технологія EnCore Fuel передбачає оболонку з цирконієвого сплаву із хромовим покриттям і урановими паливними таблетками ADOPT з більш високою щільністю, які покращують економіку паливного циклу, забезпечують більш тривалі робочі цикли і підвищують стійкість до аварій. Як заявляє Westinghouse, таблетки ADOPT і хромова оболонка також підтримують більш високе вигоряння і 24-місячний цикл роботи. Крім того, в розробці знаходиться експериментальне паливо з використанням таблеток нітриду урану і вдосконаленою оболонкою на основі карбіду кремнію.
Віце-президент Westinghouse Джефф Бредфут відзначив суттєвий прогрес EnCore Fuel в напрямку комерціалізації. «Вивчення цих високопродуктивних функцій є останньою віхою в нашому стратегічному графіку, що дозволяє швидко отримати переваги безпеки і економії витрат, які забезпечить EnCore Fuel», - сказав він.
Інженер-ядерник з Управління ядерної енергії Міністерства енергетики США Френк Голднер, вважає, що «ці види палива сформують відчутний вплив на галузь в найближчому майбутньому і можуть допомогти підвищити ефективність американських АЕС».
В рамках програми Міністерства енергетики США ATF три постачальники - Framatome, GE Hitachi і Westinghouse - займаються розробкою нових видів палива. Всі вони знаходяться на шляху до того, щоб їх аварійно-стійкі види палива були готові до завантаження до середини 2020-х років і вийшли на комерційну експлуатацію до 2030 року, заявили в Міністерстві енергетики.

Уран і паливо