«Енергоатом» і французька EDF підписали угоду про співробітництво. Її готували з початку 2022 року

07.06.2024
«6 червня 2024 року керівник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та старший віцепрезидент з розвитку міжнародних атомних проєктів французької компанії Electricite de France SA (EDF) Вакіс Рамані домовились про співробітництво, підписавши відповідну угоду», - повідомляє АТ «НАЕК «Енергоатом». Угоду вочевидь підписано у Відні, де проходить засідання Ради керуючих МАГАТЕ, в якому від України беруть участь також очільники Держатомрегулювання та Міненерго.
Як зазначає компанія, документ визначає низку напрямів співпраці, зокрема, вивчення реакторної технології EPR, NUWARD – малого модульного реактора, який розроблено EDF, а також обмін досвідом в експлуатації АЕС, підтримці безпеки, надійності та ефективності реакторів.
Сторони також обмінюватимуться досвідом у постачанні ядерного палива для реакторів ВВЕР у Східній Європі, що дасть можливість країнам, які експлуатують цей тип реакторів, забезпечити незалежність від росії.
Під час підписання угоди Петро Котін наголосив, що Енергоатом продовжує розвивати вітчизняну атомну генерацію, а співпраця з лідером атомної енергетики в Європі зможе посилити Енергоатом та сприяти реалізації амбітних планів.
Як повідомляло раніше ІА «Інтерфакс-Україна», у січні 2022 року НАЕК «Енергоатом» анонсував наміри підписати меморандум із французьким оператором атомних станцій EDF про співпрацю у сфері розвитку атомної енергетики. «У нас на сьогодні готується меморандум з EDF про співпрацю в питаннях розвитку атомної енергетики в Україні та світі. Там дуже багато питань відпрацьовується, що стосуються поточної експлуатації блоків, модернізації обладнання, тренінгу персоналу, а також розвитку на перспективу атомних потужностей. Зараз ми свою версію меморандуму їм надали, вони розглядають», - сказав тоді Котін. До цього заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма заявляв ЗМІ, що Україна планує співпрацювати з французькою EDF, зокрема, під час будівництва в країні нових блоків атомних електростанцій.
Нагадаємо, французька державна EDF стала однією з компаній, що пройшли до наступного етапу конкурсу технологій малих модульних реакторів, який проводить уряд Великої Британії. Також обрані проєкти GE-Hitachi Nuclear Energy International LLC, Holtec Britain Limited, NuScale Power, Rolls Royce SMR і Westinghouse Electric Company UK Limited. Їхні проєкти вважаються урядом і Great British Nuclear – державним органом, що просуває ядерні проєкти у Великій Британії – найбільш здатними забезпечити експлуатацію ММР до середини 2030-х років.

Крім того, EDF з промисловими партнерами Framatome, GE Steam Power і Bouygues Travaux Publics із проєктом EPR бере участь у конкурсі на будівництво нових енергоблоків у Чехії. При будівництві нових атомних електростанцій EDF анонсує стратегію, яка максимізує економічну цінність на місцевому та національному рівнях. «Таким чином, більша частина вартості, інвестованої в нові блоки, залишиться в Чехії», - зазначає компанія. 

Компанії