Українсько-американська Denetek вступила до Європейського промислового альянсу SMR

01.05.2024
Компанія Denetek, яка являє собою ексклюзивне партнерство між Групою ДТЕК, найбільшою приватною генеруючою компанією України, та американською компанією з декарбонізації Eney LLC, вступила до Європейського промислового альянсу малих модульних ядерних реакторів.
Як відомо, Європейський промисловий альянс SMR було започатковано Єврокомісією взимку цього року. Альянс об’єднує промисловість, політиків, регуляторів та громадськість. Мета Альянсу – сприяти та прискорювати розробку, демонстрацію і розгортання ММР у Європі до початку 2030-х років. Такі ж цілі Denetek ставить перед собою у розрізі приватних ММР в Україні.
Нагадаємо, у жовтні минулого року Denetek оголосила про намір розмістити малі модульні реактори на низці майданчиків в Україні, де зараз працюють вугільні теплоелектростанції ДТЕК. Підхід компанії поєднує капітал та експертизу приватного сектору з багаторічним ядерним досвідом України, західними технологіями ММР та підключеними до електромережі майданчиками ДТЕК, - йшлося у інформаційному повідомленні компанії.
Торік Denetek повідомив, що звузив свій вибір потенційних постачальників ММР до короткого списку найбільш зрілих, економічно ефективних та безпечних технологій.
Denetek також працює над створенням фундаменту для регіональної індустрії ММР, розвиваючи та інтегруючи місцеві ланцюги постачання ММР, щоб забезпечити швидке та ефективне впровадження цієї технології як в Україні, так і в інших країнах. Тісно співпрацюючи зі зростаючою кількістю українських компаній-постачальників ядерної продукції, вона прискорює розгортання ММР в Європі, використовуючи наявний в Україні досвід у сфері ядерної генерації та виробництва компонентів, що є невід'ємною частиною економічно ефективного та безпечного розвитку ММР в усьому світі.

Довідково: Eney – це американська інвестиційна компанія, яка займається просуванням енергетичного переходу в Україні та інших країнах Східної Європи та Центральної Азії. Eney використовує діловий та політичний досвід свого керівництва на чолі з колишнім американським дипломатом та радником з питань енергетики Міністерства торгівлі США Сурією Джаянті. Залучаючи та спрямовуючи міжнародні інвестиції, Eney планує відігравати ключову роль у регіональній декарбонізації. Її цілями є заміна активів з високим рівнем викидів парникових газів на чисті альтернативи, виробництво вуглецево-нейтральної електроенергії або палива, уловлювання CO2 та інших викидів, а також створення потужностей для зберігання електроенергії з метою підвищення енергетичної стійкості. 

Нове будівництво