Відбудуться громадські слухання щодо будівництва Технологічного комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок. Що відомо

27.03.2024
4 квітня Южноукраїнська міська рада проведе громадські слухання щодо будівництва Технологічного комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок на майданчику, що розташований поблизу міста Южноукраїнськ та знаходиться у власності АТ «НАЕК «Енергоатом», площею близько 7 гектарів. Замовником будівництва виступає філія «Атомпроєктінжиніринг».
У матеріалах до слухань повідомляється, що пропозиції щодо майданчика зроблено на замовлення АТ «НАЕК «Енергоатом» Київським науково-дослідним та проєктно-конструкторським інститутом «Енергопроект» у документі «Аналіз додаткових майданчиків».
Технологічний комплекс випускатиме ядерне паливо для реакторів типу ВВЕР-1000, які експлуатуються на атомних станціях України. Виробничий процес, який буде реалізовано в рамках цього технологічного комплексу, обмежується механічним збиранням тепловиділяючих збірок (ТВЗ) з комплектуючих запчастин. Технологічні операції з виготовлення тепловиділяючих збірок включають такі етапи як: виготовлення виробів з нержавіючої сталі (головки, хвостовики); збирання ТВЗ; контроль, виготовлених ТВЗ; підготовка до відправлення та тимчасове зберігання.
Зазначається, що відповідно до вимог ст. 1 Закону України «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проєктування, будівництво ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення» технологічний комплекс з виробництва ядерного палива з точки зору його небезпеки не належить до ядерних установок загальнодержавного значення і місце його розміщення визначається за рішенням Кабінету Міністрів України на підставі розробленого техніко-економічного обґрунтування та позитивного висновку комплексної державної експертизи.
Водночас, повідомляється, що на сьогодні розроблення проєкту будівництва не розпочалось. «АТ «НАЕК «Енергоатом» розробляється перша стадія проєктування – техніко-економічне обґрунтування», - йдеться у роз’яснювальних матеріалах.
Нагадаємо, рік тому було укладено договір про розробку ТЕО Технологічного комплексу з виробництва ТВЗ між ВП «Атоменергомаш» та АТ КІЕП. У вересні минулого року термін дії договору було продовжено до 30 квітня 2024 року. 2 лютого цього року було підписано додаткову угоду №3, згідно з якою контрагентом стає філія «Атомпроєктінжинірінг».
Як повідомив міськвиконком Южноукраїнська, слухання відбудуться 4 квітня 2024 року о 10.00 годині за адресою: м. Южноукраїнськ, бульвар Квітковий, 9 (сесійна зала).
Серед безпекових аспектів проєкту зазначається, що будівництво та експлуатація ТКВТВЗ буде здійснюватися з дотриманням всіх вимог ядерної, радіаційної, екологічної, пожежної безпеки протягом усього життєвого циклу підприємства.
Читайте по темі:

«Енергоатом» замовить ТЕО під будівництво технологічного комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок за технологією Westinghouse 

Уран і паливо