У березні КІЕП визначить прийнятні майданчики та «Енергоатом» замовить ТЕО під будівництво технологічного комплексу з виробництва палива Westinghouse

28.02.2023
«Енергоатом» спільно з Westinghouse працює над створенням виробництва свіжого ядерного палива  в Україні. Про це повідомила сьогодні пресслужба української компанії.
У повідомленні йдеться, що у листопаді 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» наказом Міненерго був призначений оператором майбутньої ядерної установки з виробництва тепловидільних збірок для реакторів АЕС (зауважимо, що у статуті Компанії вказано, що органом її управління є Кабінет Міністрів, але постановою КМУ №860 від 2 серпня 2022 року на Міністерство енергетики покладено функції із реалізації державної політики у сфері використання ядерної енергії та радіаційної безпеки, фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання об’єктів державного підприємства НАЕК «Енергоатом»).
Крім того, повідомляється, що у грудні НАЕК «Енергоатом» розробив та погодив дорожню карту проєкту будівництва технологічного комплексу з виробництва ТВЗ за технологією Westinghouse.
«Наразі повністю окреслено графік виконання робіт і вже триває їхня передпроєктна частина, а введення комплексу в експлуатацію заплановано на 2026 рік», - інформує «Енергоатом».
Зазначимо, що відкриті торги на розроблення техніко-економічного обґрунтування об'єкту будівництва «Нове будівництво. Технологічний комплекс з виробництва тепловиділяючих збірок», згідно з річним планом компанії, заплановані на лютий ц.р. (але станом на 28 лютого не оголошені). Очікувана вартість закупівлі складає  42,3 млн грн.

Передпроєктні роботи з вибору майданчиків для будівництва «Технологічного комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок ядерних реакторів атомних електростанцій» для НАЕК «Енергоатом» проводить АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Відповідний договір було укладено 21 листопада 2022 року, термін виконання робіт – 2 місяці. Але 6 лютого додатковою угодою було внесено зміни і збільшено термін виконання робіт на місяць. Вартість робіт – 1,4 млн грн. 

Уран і паливо