Holtec збирається виробляти SMR-300 у Британії

13.03.2024
Британський підрозділ американської компанії Holtec International оголосив конкурс на пошук майданчика для будівництва заводу з виробництва малих модульних реакторів вартістю 600 млн фунтів стерлінгів (702 млн євро, 767 млн доларів) у Великій Британії. Про це інформує NucNet із посиланням на Reuters.
Місцевим органам влади та бізнесу буде запропоновано подати заявки про зацікавленість у розміщенні заводу, вказавши, які майданчики можуть бути доступні й наскільки вони готові до початку робіт на заводі.
Holtec заявила, що очікує, що в 2030 році експорт із заводу до Великої Британії становитиме 4 млрд фунтів стерлінгів на рік, додавши, що протягом наступних трьох-п'яти років може бути створено 400 висококваліфікованих робочих місць.
Нагадаємо, Holtec Britain Limited стала однією з шести компаній, що пройшли до наступного етапу конкурсу технологій ММР, який проводить уряд Великої Британії. Іншими п'ятьма компаніями, що увійшли до шорт-листа конкурсу, є Rolls Royce SMR, EDF, GE-Hitachi Nuclear Energy International, NuScale Power і Westinghouse Electric Company UK.
Повідомлення Reuters з'явилося після нещодавнього підписання меморандуму про взаєморозуміння між Holtec та Balfour Beatty, міжнародною інфраструктурною групою, що базується у Великій Британії, - зауважує NucNet.
За інформацією видання, у грудні 2022 року Balfour Beatty погодилася працювати з Holtec над ранніми планами будівництва ММР у Великій Британії, але минулого тижня підписала нову, більш комплексну угоду з американським ядерним гігантом на розробку проєкту нової атомної електростанції.
У грудні Holtec отримала 30 млн фунтів стерлінгів (35 млн. євро, 38 млн. доларів) від урядового Фонду сприяння розвитку ядерної енергетики на завершення загальної оцінки свого проєкту SMR-300. Компанія також отримала грант у розмірі 116 млн доларів, наданий Міністерством енергетики США у 2020 році.
Раніш Меморандуми про взаєморозуміння з Holtec підписали інженерно-консалтингова компанія Mott MacDonald і південнокорейський виробник Hyundai.
Варто зазначити, що у листопаді минулого року Holtec International заявила, що планує звести в Україні два заводи: з виробництва основного обладнання для свої SMR (тоді це ще були SMR-160) та контейнерів для відпрацьованого ядерного палива.
Читайте по темі:

NUWARD, BWRX-300, SMR-160, VOYGR, Rolls Royce SMR чи AP300? Британія обиратиме мале модульне майбутнє з цих технологій 

Нове будівництво