Енергоатом та Holtec International планують звести в Україні два заводи

08.11.2023
НАЕК «Енергоатом» та компанія Holtec International планують побудувати в Україні завод для виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива, які використовуватимуться на ЦСВЯП. Наразі ці контейнери виготовляються у США.
Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з президентом та виконавчим директором компанії Крісом Сінгхом, яка, за повідомленням НАЕК «Енергоатом», відбулася у Вашингтоні.
Компанія додала, що у її спільних планах з Holtec International – будівництво в Україні заводу, на якому виготовлятиметься основне обладнання SMR-160 за технологією Holtec. «Цей завод має забезпечити не тільки будівництво потужностей ММР в Україні, але й стати хабом для експорту цієї технології до інших країн Європи», - йдеться у пресрелізі.
«Енергоатом» нагадав, що навесні він та Holtec International підписали Угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів Holtec в Україні, якою передбачено в Україні будівництво  малих модульних реакторів (до 20 ММР).
«Розвиток ММР в Україні в Енергетичній стратегії до 2050 року визначений як один із пріоритетів. Малі модульні реактори можуть не тільки замістити теплову генерацію, прискорюючи «зелений» перехід, але й використовуватися при виробництві водню та його побічних продуктів – для використання як в Україні, так і за кордоном, а також сприятимуть експорту додаткових обсягів виробленої електроенергії до Європи», - йдеться у пресрелізі компанії.
Крім того, як повідомив «Енергоатом», за участі президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна та віцепрезидента Holtec International Ріаза Авана відбулася робоча нарада на виробничому майданчику ЦСВЯП.

Читайте також: NUWARD, BWRX-300, SMR-160, VOYGR, Rolls Royce SMR чи AP300? Британія обиратиме мале модульне майбутнє з цих технологій 

Нове будівництво