Škoda JS поставить ще 32 приводи ПРО-М для ВВЕР-440 Рівненської АЕС

22.02.2024
Фото: allforpower.cz
Чеська Škoda JS до 14 липня 2024 року поставить приводи органів регулювання системи управління та захисту реактора для Рівненської АЕС. Як повідомляється на майданчику Prozorro, Škoda JS має поставити 32 модернізованих приводи АРК типу ПРО-М власного виробництва для енергоблоків №1 та №2 РАЕС ціною 343 тис. євро, яка не змінилася з 2019 року.
Вартість включає виготовлення, випробування, проведення приймальних випробувань на майданчику постачальника, упаковку, шеф-нагляд за монтажем і налагодженням, участь у випробуваннях на майданчику станції, а також розробку технічної документації та гарантійне обслуговування протягом чотирьох років після введення в експлуатацію.
Приводи ПРО-М нового покоління мають високу надійність, розширені функціональні можливості, удосконалену систему самодіагностики. Як зазначає Škoda JS, нові приводи мають сучасну силову та керуючу електроніку з новітніми рішеннями, а також підвищені безпекові та ресурсні показники з можливістю обґрунтованого продовження терміну експлуатації. Так, модернізація приводів дозволила збільшити проєктний тремін служби приводів з 15 до 25 років. Ці приводи вже установлені на західних АЕС з реакторами ВВЕР-440 – АЕС Дуковани, Моховце, Богуніце та Пакш.
Крім того, згідно контракту, який діяв з 2019 по 2022 рік, Škoda JS вже почала поставки модернізованих приводів ПРО-М для енергоблоків з реакторами ВВЕР-440 РАЕС (контрактом було передбачено по 38 приводів на кожний енергоблок). Проте через повномасштабне вторгнення була поставлена лише перша партія. У серпні минулого року «Енергоатом» замовив ще 8 модернізовних приводів для РАЕС.
Нагадаємо, у листопаді 2022 року Škoda JS остаточно та повністю змінила власника на чеську ČEZ Group, основним акціонером якої є Мінфін Чехії.
За останні десятиріччя на українських АЕС чеська компанія Škoda JS:
  • реалізувала проєкти "Впровадження системи примусового скидання тиску системи герметичного огородження (СГО)" та "Системи запобігання раннього байпасування гермооболонки у разі потрапляння розплавлених мас активної зони з шахти реактора в канали поза гермооб'ємом", які здійснювалися в рамках Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС (КЗПБ) за кредитні кошти ЄБРР/Євратом;
  • передала ВП "Атомремонтсервіс" технологію та обладнання для модернізації головного роз'єму Головного циркуляційного насосу (ГЦН) енергоблоків АЕС.
  • впровадила систему групового та індивідуального управління приводами СУЗ та модернізувала самі СУЗ;
  • модернізовувала полярні крани для АЕС України;
  • постачала обладнання для модифікації машини перевантажувальної, приводи ШЕМ та СГІУ (програмно-технічний комплекс систем групового та індивідуального управління), стелажі ущільненого зберігання відпрацьованого ядерного палива та прокладки графітові і нікелеві.
Крім того, "Енергоатом" розглядав можливість впровадження обладнання для вилучення, перевезення та утилізації датчиків нейтронного потоку та термопар із реакторів типу ВВЕР-1000 при досягненні експлуатаційного терміну служби цих датчиків, яке виготовляє чеська компанія.
За цей проєкт у 2016 році Škoda JS здобула нагороду за інновації у міжнародному конкурсі Quality Innovation Award 2016, організованому фінським товариством якості.
Читайте по темі:

Енергоатом відновив закупку у Škoda JS модернізованих приводів регулюючого органу ПРО-М для РАЕС 

Компанії