Škoda JS остаточно та повністю змінила власника на чеську ČEZ Group. Перспективи для участі у світовому ядерному ренесансі та можливості для України

28.11.2022
Фото: Škoda JS

 Минулого тижня енергетична група ČEZ, яка є оператором чеських АЕС, стала 100% власником компанії Škoda JS – виробника обладнання для атомних електростанцій. Про це повідомила ČEZ Group на своєму сайті. Разом з компанією Škoda JS ČEZ також придбала ще один пакет акцій науково-дослідної установи ÚJV Řež, якою володіє Škoda JS. Таким чином, частка ČEZ в ÚJV Řež зросте з 52,46% до 69,85%. Група також придбає 100% акцій компанії Middle Estates, яка володіє майном, котре використовує Škoda JS.

У 2004 році Škoda JS увійшла до складу російської машинобудівної групи ОМЗ, підконтрольної Газпромбанку. Через це їй загрожували антиросійські санкції, що могло вплинути на ключові поставки для АЕС, - зазначає ČEZ. Додамо, що у 2016 році Škoda JS була внесена до списку санкцій уряду США, що унеможливило співпрацю з американськими компаніями в ядерній області.
Як писав раніше InfoAtom, договір з купівлі Škoda JS був укладений у червні цього року, але цей час тривало погодження антимонопольними органами. Водночас ČEZ реалізовувала процедуру купівлі через WOOD & Company, велику фінансово-інвестиційну групу, що посідає провідні позиції на ринку Центральної Європи. Вона володіла акціями Škoda JS до моменту схвалення угоди антимонопольними органами. Ця процедура дала гарантії для Škoda JS щодо незастосування санкцій ще з червня, а ČEZу – можливість очистити підприємство від усіх російських менеджерів.
Речник ČEZ Ладіслав Кржиж повідомив чеському виданню ČTK, що процедура затягнулася, оскільки угоду мали схвалити чотири антимонопольні органи – в Чехії, Угорщині, Словаччині та Україні.  "Антимонопольне провадження було непростим, особливо з огляду на воєнний стан в Україні. Ми щасливі, що успішно завершили операцію", — сказав з цього приводу Богдан Зронек, директор підрозділу ядерної енергетики CEZ. Він додав, що Škoda JS є ключовим постачальником ČEZ, і, отримавши контроль над цією компанією, енергетична компанія значно посилила енергетичну безпеку Чехії.
"Надійний і шанований власник підтримуватиме нашу позицію як кваліфікованої та надійної компанії європейського масштабу. Ми маємо довгострокові робочі відносини з ČEZ завдяки нашій роботі в чеській атомній енергетиці та, звичайно, особисті зв’язки в багатьох випадках", – наголосив своєю чергою генеральний директор Škoda JS Франтішек Крчек.
Акціонерна компанія Škoda JS є однією з провідних європейських інженерно-виробничих компаній з досвідом будівництва та обслуговування атомних електростанцій. Слід зазначити, що наразі інженерна, виробнича та сервісна частка в доходах компанії пропорційні. На експорт припадає близько половини товарообігу підприємства. Річний обсяг продажів компанії, за даними чеських ЗМІ, становить близько 3,5 - 4 мільярдів крон. У 2020 році прибуток компанії до оподаткування склав понад 122 мільйони крон з продажами понад 3,3 мільярда.
Чистий прибуток енергетичної групи ČEZ 2021 року досяг 9,9 мільярдів крон, що на 81 відсоток більше, ніж у позаминулому році. Мажоритарним акціонером ČEZ є держава, яка через Міністерство фінансів володіє приблизно 70 відсотками акцій.
Для України Škoda JS є вже багато десятирічь надійним постачальником обладнання та технологій.
Ось як згадував тодішній генеральний директор Škoda JS a.s. Мирослав Фіала багаторічне співробітництво із Україною: "За ці роки фахівці Skoda налагодили особисті контакти зі співробітниками українських атомних станцій, які працюють з нашим обладнанням. У першій половині дев'яностих років, коли Skoda шукала нові ринки збуту, тодішній директор компанії взяв автомобіль Skoda Favorit і особисто об'їхав усі українські АЕС - це були перші кроки до майбутньої співпраці з Енергоатомом. Відтоді ми поставили багато обладнання на українські атомні станції. Ми завжди будували наші відносини на довірі".
Так, за останні десятиріччя  на українських АЕС чеська компанія:
  • реалізувала проєкти "Впровадження системи примусового скидання тиску системи герметичного огородження (СГО)" та "Системи запобігання раннього байпасування гермооболонки у разі потрапляння розплавлених мас активної зони з шахти реактора в канали поза гермооб'ємом", які здійснювалися в рамках Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС (КЗПБ) за кредитні кошти ЄБРР/Євратом;
  • передала ВП "Атомремонтсервіс" технологію та обладнання для модернізації головного роз'єму Головного циркуляційного насосу (ГЦН) енергоблоків АЕС.
  • впровадила систему групового та індивідуального управління приводами СУЗ та модернізувала самі СУЗ;
  • модернізовувала полярні крани для АЕС України;
  •  постачала обладнання для модифікації машини перевантажувальної, приводи ШЕМ та СГІУ (програмно-технічний комплекс систем групового та індивідуального управління), стелажі ущільненого зберігання відпрацьованого ядерного палива та прокладки графітові і нікелеві.
Крім того, "Енергоатом" розглядав можливість впровадження обладнання для вилучення, перевезення та утилізації датчиків нейтронного потоку та термопар із реакторів типу ВВЕР-1000 при досягненні експлуатаційного терміну служби цих датчиків, яке виготовляє чеська компанія.
За цей проєкт у 2016 році Škoda JS здобула нагороду за інновації у міжнародному конкурсі Quality Innovation Award 2016, організованому фінським товариством якості. Завдяки використанню інноваційного рішення, що базується на принципі утилізації датчиків методом розрізання, значно підвищується ємність сховища радіоактивних матеріалів. Обладнання також більш економне з точки зору термінів ліквідації датчиків під час зупинки блоків та споживання електроенергії. Запропонований спосіб обслуговування цього процесу з використанням камер та дистанційного керування дозволяють знижувати дози, які отримують обслуговуючий персонал, оскільки працівники взагалі не взаємодіють із забрудненими датчиками, на відміну від первісного рішення, яке вимагало безпосередньої присутності персоналу у обладнання під час ліквідації.
Слід зазначити, що Škoda JS та Інститут ядерних досліджень ÚJV Řež a. s. розглядалися як партнери при реалізації проєкту добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС з реакторами ВВЕР-1000/В-320 із рівнем проєктної безпеки GenIII+. Наприкінці минулого року президент "Енергоатома" Петро Котін інформував, що цей проєкт скорочено до одного енергоблока, проводилися наради із Škoda JS за цією темою, але на сьогодні подальша доля його невідома.
Насамкінець нагадаємо, що впродовж попередніх майже шістдесяти років Škoda JS брала участь в будівництві АЕС в Чехії, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Німеччині. В останні роки виробляла обладнання для будівництва АЕС Моховце, Hinkley Point, Olkiluotoто тощо.
А цьогоріч чеська компанія уклала меморандум із Rolls-Royce SMR на предмет опрацювання питання можливості будівництва малих реакторів Rolls-Royce як в Чехії, так і в інших Центральної Європи. Її також розглядає Holtec International в якості провідного європейського партнера для будівництва своїх малих модульних реакторів – SMR-160. І це далеко не всі перспективи для компанії у майбутньому розвитку атомної промисловості Європи та світу. Звісно, після повернення у чеську власність цим перспективам зовнішні чинники завадити вже не зможуть.
InfoAtom щиро вітає Škoda JS із позбавленням від російської окупації та бажає ще багато десятирічь успішної роботи задля енергетичної безпеки і Чехії, і України.

Компанії