Енергоатом відновив закупку у Škoda JS модернізованих приводів регулюючого органу ПРО-М для РАЕС

18.08.2023
Фото: allforpower.cz
15 серпня НАЕК "Енергоатом" заключив договір із чеською Škoda JS на поставку 8 модернізованих приводів типу ПРО-М для Рівненської АЕС, які необхідні для забезпечення пуску енергоблока №2 РАЕС після завершення планово-попереджувального ремонту 2023 року.
Приводи ПРО-М нового покоління мають високу надійність, розширені функціональні можливості,  удосконалену систему самодіагностики. Як зазначає Škoda JS, нові приводи мають сучасну силову та керуючу електроніку з новітніми рішеннями, а також підвищені безпекові та ресурсні показники з можливістю обґрунтованого продовження терміну експлуатації. Так, модернізація приводів дозволила збільшити проєктний тремін служби приводів з 15 до 25 років. Ці приводи вже установлені на західних АЕС з реакторами ВВЕР-440 – АЕС Дуковани, Моховце, Богуніце та Пакш.
Крім того, згідно контракту, який діяв з 2019 по 2022 рік, Škoda JS вже почала поставки модернізованих приводів ПРО-М для енергоблоків з реакторами ВВЕР-440 РАЕС (контрактом було передбачено по 38 приводів на кожний енергоблок). Проте через повномасштабне вторгнення була поставлена лише перша партія, розрахунок за яку досі не відбувся. Тож Додатковою угодою №2 до зазначеного договору, яка підписана 16 серпня ц.р., передбачена розстрочка з платежів за вже поставлену партію.
Слід зазначити, що незважаючи на загальну тенденцію зростання цін на 20-40% на продукцію з Європи, нові приводи будуть поставлені Україні за цінами 2019 року – по 343 тис. євро за один привод.
У тексті нового контракту йдеться, що приводи мають бути поставлені протягом 6 місяців з дати підписання документу – у лютому 2024 року. Проте з огляду на те, що поставка приводів потрібна до звершення ППР-2023, сторони зобов'язались здійснювати всі можливі дії для постачання приводів у найкоротший термін.
Сума контракту становить 2,746 млн євро. В ціну продукції включені витрати пов'язані з виготовленням, випробуваннями, у тому числі приймальними – на майданчику РАЕС, гарантійним обслуговуванням – протягом 48 місяців від дати введення в експлуатацію. Транспортні контейнери надає НАЕК "Енергоатом". Термін служби приводів – 25 років.

Нагадаємо, у середині листопада 2022 року Škoda JS остаточно та повністю змінила власника на ČEZ Group, оператора чеської електрогенерації, у тому числі АЕС. Тоді ж Škoda JS було виключено з санкційних списків США, куди вона потрапила через минулого власника – російську групу ОМЗ, пов'язану із "Газпромбанком". 

АЕС