Україна забезпечена збагаченим ураном ще на десятиріччя. Контракт з URENCO пролонговано до 2035 року

29.11.2023
Фото: Енергоатом та URENCO
Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та головний виконавчий директор Urenco Борис Шухт підписали контракт про пролонгацію постачання збагаченого уранового продукту для українських АЕС у понеділок, 27 листопада. Про це сьогодні повідомила українська компанія на своєму сайті. Термін дії чинних контрактів з Urenco на постачання ядерних матеріалів – збагаченого уранового продукту та гексафториду природного урану (UF6) закінчується у 2025 році.
Згідно з документом, Urenco постачатиме Енергоатому збагачений уран до 2035 року з можливістю пролонгації контракту до 2043 року.
«Енергоатом досяг нової важливої стратегічної домовленості з нашим надійним партнером компанією Urenco і матиме стабільні поставки збагаченого урану для виробництва ядерного палива на десятиріччя вперед. Ми зробили черговий крок до забезпечення енергетичної незалежності нашої країни», – зазначив президент НАЕК Петро Котін.
Вітаючи розвиток співпраці між компаніями, Борис Шухт зазначив, що з початком повномасштабного вторгнення Urenco й надалі відіграватиме важливу роль, допомагаючи Україні виробляти електроенергію для країни: «Ми надали підтримку нашому замовнику Енергоатому і його працівникам та збільшили обсяг постачання послуг із ядерного збагачення, щоб допомогти забезпечити енергетичну незалежність і безпеку постачання. Ця угода продовжить наші продуктивні робочі відносини».  
Нагадаємо, у червні 2021 року «Енергоатом» та URENCO розглянули можливість збільшення обсягів поставок ядерних матеріалів за чинним контрактом і залучення фінансування за державною програмою Великої Британії з підтримки експорту, яка реалізується через британське державне агентство UK Export Finance.
Читайте по темі:

«Енергоатом» запропонував UKEF стати гарантом за кредитом з постачання збагаченого урану 

Уран і паливо