Перший SMR грудкою. NuScale Power припинила проєкт в Юті через перевитрати

09.11.2023

 Асоційовані муніципальні енергетичні системи штату Юта (UAMPS) та NuScale Power Corporation (NuScale) оголосили 8 листопада про взаємну згоду припинити реалізацію проєкту "Безвуглецева енергетика" (CFPP), який передбачав будівництво малих модульних реакторних установок NuScale на майданчику поблизу Айдахо-Фолс у Юті у 2029 році. На тлі цієї новини акції NuScale впали майже на 30%.

Як повідомляє Bloomberg, причиною стало різке зростання витрат: з 2021 року прогнозована вартість мегават-години зросла з 58 до 89 доларів. Як пише галузевий ресурс NucNet, зростання ціни обумовлено збільшенням кошторисної вартості будівництва проєкту на 75% - з $5,3 млрд до $9,3 млрд. І NuScale, і UAMPS пояснюють збільшення вартості будівництва інфляційним тиском на ланцюжок енергопостачання, зокрема, зростанням цін на товари, які будуть використовуватися при будівництві АЕС.
У 2021 році компанія Uamps встановила LCOE на рівні $55/МВт-год, що є нижньою межею діапазону вартості для нових реакторів. Адже МАГАТЕ визначило LCOE для будівництва звичайних великомасштабних реакторів з водою під тиском в діапазоні від $40 до $100/МВт-год, - зауважує NucNet. При цьому за даними уряду Великої Британії, LCOE для наземних вітрових електростанцій становить в середньому $61-$64/МВт-год; морських вітрових електростанцій - $56-$79/МВт-год; великих сонячних електростанцій - $46-$61/МВт-год; і ПГУ (парогазових установок) - $114-118/МВт-год, в залежності від часу розгортання в період з 2025 по 2040 роки.
Відтак, говорити про провал проєкту NuScale Voygr, або про проблеми SMR взагалі, наразі рано. Водночас очевидно, що без більш масштабної державної підтримки та реалістичного підходу при залученні інвестицій, SMR очікують великі труднощі. 
"Завдяки нашій роботі з UAMPS та партнерству з Міністерством енергетики США ми вдосконалили наші модулі NuScale Power Modules™ до такого рівня, що комунальні підприємства, уряди та промисловість можуть покладатися на перевірену технологію малих модульних реакторів (ММР), яка має схвалення регуляторних органів та знаходиться в активному виробництві. Наша робота з CFPP протягом останніх десяти років просунула технологію NuScale до стадії комерційного розгортання; досягнення цієї віхи є величезним успіхом, який ми будемо продовжувати розвивати з майбутніми клієнтами", - сказав президент і головний виконавчий директор NuScale Джон Хопкінс. Він додав, що NuScale продовжить співпрацю з іншими американськими та міжнародними замовниками, щоб вивести технологію на ринок.
Йдеться, вочевидь, в першу чергу про Румунію: у регіоні Дойчешті, на північ від столиці Бухареста, уряд країни запланував будівництво ядерної установки з 6 реакторами, які будуть розроблені за технологією NuScale. У червні уряд США та NuScale повідомили про виділення 14 млн доларів на будівництво першого ММР. Розгортання технології планується в рамках  проєкту «Фенікс», спрямованого на прискорення переходу в Європі з вугільних електростанцій на малі модульні реактори. Проєкт здійснюється в рамках Програми Держдепартаменту США «Фундаментальна інфраструктура відповідального використання технології малих модульних реакторів» (FIRST), яка надає підтримку розвитку потенціалу країнам-партнерам за найвищими стандартами безпеки та нерозповсюдження. Проєкт реалізовуватиметься на засадах співпраці з державно-приватною програмою малих модульних реакторів (SMR PPP) Міністерства торгівлі США, метою якої є сприяння трансатлантичному співробітництву для розгортання SMR в Європі та Євразії.
 
UAMPS - це місцеве агентство штату Юта, засноване у 1980 році, яке надає різноманітні послуги з постачання, передачі електроенергії та інші послуги своїм 50 членам, серед яких комунальні підприємства семи західних штатів: Юта, Арізона, Каліфорнія, Айдахо, Невада, Нью-Мексико та Вайомінг.
NuScale Power Corporation – компанія, яка першою (та наразі єдина) сертифікувала у  NRC свій проєкт ММР - реактор з водою під тиском, який може генерувати 77 мегават електроенергії (МВт-год), і може бути масштабований відповідно до потреб замовника за допомогою гнучких конфігурацій до 924 МВт-год (12 модулів).
Читайте по темі:

Нове будівництво