Вперше в історії. NRC може дозволити початок підготовчих робіт до будівництва NuScale VOYGR в Айдахо до видачі ліцензії

08.09.2023
Фото: NuScale Power
Комісія ядерного регулювання США (NRC) погодилася розглянути заявку компанії Carbon Free Power Project про початок будівельних робіт за одним з перших в країні проєктів малих модульних реакторів – NuScale VOYGR. У разі схвалення, компанія може розпочати виконання робіт на ранніх стадіях будівництва – підготовку котловану і поліпшення доріг на запропонованому майданчику в Айдахо для подальшого будівництва шестимодульної малої модульної реакторної установки з використанням технології NuScale Power. Очікується, що перший енергетичний модуль буде введений в експлуатацію до 2029 року.
Про це повідомило сьогодні міністерство енергетики США.
CFPP LLC є дочірньою компанією Utah Associated Municipal Power Systems. Вона була створена для нагляду за демонстрацією шестимодульної електростанції NuScale VOYGR в Національній лабораторії Айдахо. Прогнозується, що протягом наступних десяти років Міністерство енергетики США отримає понад 1,3 мільярда доларів від DOE на демонстрацію проекту "Безвуглецева енергетика".
CFPP подала свою заявку на отримання дозволу на обмежену роботу до NRC наприкінці липня за підтримки з боку Міністерства енергетики США в рамках процесу подачі комбінованої заявки на отримання ліцензії.
Це перший випадок, коли заявка на отримання дозволу на виконання обмежених робіт була подана до ядерного регулятора раніше, ніж решта комбінованої заявки на отримання ліцензії (COLA), і це дозволить розпочати підготовку до будівництва ядерного об'єкту, поки компанія чекає на затвердження ліцензії. CFPP планує подати решту документів в рамках COLA до NRC в січні 2024 року.
"Прийняття заявки на отримання дозволу на обмежені роботи є результатом цілеспрямованих і стратегічних зусиль, докладених CFPP, а також підкреслює важливість ранньої взаємодії між командою управління проектом і NRC", - сказав президент CFPP Мейсон Бейкер. - Крім того, ми вдячні за безцінне партнерство, яке ми сформували з Міністерством енергетики США, оскільки ця співпраця відіграє важливу роль у просуванні наших спільних цілей вперед. Цей прогрес є важливою віхою не лише для CFPP як окремої компанії, але й у більш широкому контексті ядерної енергетики".

"Цей інноваційний підхід дозволяє виконати великий обсяг роботи з дуже низьким рівнем ризику і, сподіваємось, сприятиме реалізації нових реакторних проектів, подібних до цього, вчасно і в рамках бюджету, - зазначила д-р Кетрін Хафф, помічник міністра з питань ядерної енергетики США. - Я ціную координацію між CFPP, NRC, промисловістю та нашими колегами у випробуванні нових підходів до виконання робіт і з нетерпінням чекаю на процес розгляду". 

Нове будівництво