Чеський уряд схвалив Дорожню карту SMR. Що далі

03.11.2023
Уряд Республіки Чехія схвалив документ під назвою «Дорожня карта чеських ММР – можливість застосування та внесок в економіку», поданий міністерством промисловості та торгівлі. На основі Дорожньої карти інноваційна технологія буде включена до Державної енергетичної політики та визнана в Політиці просторового розвитку Чеської Республіки. Дорожня карта містить огляд можливих майданчиків та інвестиційних моделей.
Про це повідомило чеське міністерство промисловості та торгівлі.
Днями «ми отримали остаточні пропозиції щодо будівництва нового блоку на АЕС Дуковани, з можливістю будівництва декількох блоків. Малі та середні реактори стануть чудовим доповненням до сучасної енергосистеми Чеської Республіки, як з точки зору виробництва електроенергії, так і тепла. Наше бачення полягає в тому, щоб ММР доповнювали великі ядерні блоки з 2030-40-х років і далі. Таким чином, ми скористаємося унікальним ноу-хау нашої ядерної промисловості. Затверджена Дорожня карта забезпечить інвесторам впевненість, щоб вони могли підготувати майданчики і згодом прийняти інвестиційні рішення», - зазначив міністр промисловості і торгівлі Юзеф Сікела, додавши: «Це дасть чеським компаніям можливість у майбутньому брати участь у ланцюгах поставок чеських та іноземних проєктів, шукати партнерів за кордоном та відігравати важливу роль у розвитку цієї перспективної галузі. Це виняткова можливість досягти успіху в галузі з високою доданою вартістю».
Міністерство вважає, що наступні п'ять-десять років будуть ключовими з точки зору ринкової привабливості ММР та відповідних бізнес-можливостей. «За кордоном ведеться робота над низкою проєктів, представники яких висловили зацікавленість у співпраці з чеськими компаніями. Серед зацікавлених - RollsRoyce SMR і GE Hitachi, які, за останньою інформацією, найбільш просунулися в розробці функціонального SMR. Розглядається також можливість спільної розробки між чеськими та іноземними компаніями у формі спільного підприємства», - йдеться у інформповідомленні.
Відтак дорожня карта підсумовує стан справ щодо SMR і представляє пропозиції робочої групи, яка працювала протягом 2022 і 2023 років під керівництвом міністерства. Вона встановлює рамки можливого застосування технології ММР в Чеській Республіці, окреслює підходи до економічних можливостей, надає інформацію про чеські проєкти ММР та пропозиції від іноземних виробників. У документі також пропонуються майданчики для будівництва, детально описуються моделі інвестування та необхідні законодавчі зміни.
Урядова постанова визначає завдання з метою створення сприятливого інвестиційного середовища на основі таксономії. Дорожня карта рекомендує прискорити процес вибору та підготовки майданчиків, щоб розпочати будівництво в першій половині 2030-х років. На додаток до існуючих ядерних майданчиків, перспективні місця включають нинішні вугільні електростанції. Нагадаємо, Чехія бере участь у американському проєкті «Фенікс», який спрямований на прискорення переходу в Європі з вугільних електростанцій на малі модульні реактори.
Участь Чехії в ланцюжку поставок і виробництві модульних блоків - це можливість, яка може призвести до розвитку нового економічного напряму, розвитку ядерних ноу-хау і довгострокового партнерства з країною походження виробника.
Враховуючи менші загальні капітальні витрати на ММР, інвестори можуть вважати їх більш доступними, ніж великі ядерні енергоблоки. З іншого боку, великі енергоблоки отримують вигоду від ефекту масштабу завдяки більшій встановленій потужності.

«Перші реалізовані проєкти ММР та досвід експлуатації дадуть нам уявлення про їхню економічність та фактичну тривалість підготовки і будівництва. Мета Дорожньої карти та її реалізації - дати нам фору у використанні технології та підтримці експортного потенціалу чеських компаній», - сказав заступник старшого директора Секції енергетики та ядерних ресурсів Томаш Елер. Як і у випадку з великими електростанціями з нульовим рівнем викидів вуглецю, інвестиції в ММР потребуватимуть певної форми державної допомоги. Водночас чеський уряд виступає за створення рівних умов для розвитку ядерної енергетики на європейському рівні, зокрема, у сфері політики та програм ЄС, фінансування та формування ринку. 

Нове будівництво