Підсумки тижня. Як Європа готується до відмови від викопного палива

29.10.2023

 Основний акцент обговорень минулого тижня – зниження залежності від викопних видів палива. Промисловий комітет Європейського парламенту проголосував у середу 25 жовтня за повернення атомної енергетики до списку чистих інвестицій. Є всі перспективи просунути це рішення на найвищому рівні й повернути субсидіювання атомній галузі. Детальніше про цю та інші події, а також про стан реалізації проєкту «Фенікс» – у тижневому огляді експерта з енергетики Владислава Онуфрея.

World Energy Outlook 2023 та атомна енергетика

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) в останньому випуску свого World Energy Outlook зазначає, що встановлена потужність атомної генерації збільшиться з 417 ГВт у 2022 році до 620 ГВт у 2050 році за сценарієм, заснованим на існуючій енергетичній політиці. Дані обсяги забезпечуватимуть приблизно 8% від усіх потреб в електроенергії світу. Атомна енергетика буде однією із основних способів зменшити залежність від викопних видів палива, особливо в таких країнах як Китай та США. До цього ж, відновлювані джерела енергії та атомна генерація вперше розглядаються як низьковуглецеві джерела і в подальшому оцінюватимуться разом в частині оцінки потреб в низьковуглецевій енергетиці на шляху заміщення викопного палива. А торік збільшення атомних потужностей зросло на 40% у 2022 році, при цьому було введено в експлуатацію 8 ГВт, переважно в Китаї, Фінляндії, Кореї та Пакистані.
 

Парламент ЄС додає атомну енергетику до короткого переліку промисловості ЄС з нульовим чистим викидом

Промисловий комітет Європейського парламенту проголосував у середу 25 жовтня за повернення атомної енергетики до списку чистих інвестицій, які мають право на преференційний режим з боку підтримки та субсидіювання. Дане рішення комерційно розвантажує європейські компанії, які володіють атомними потужностями та дає можливості до фінансування модернізацій і ремонтних робіт з боку ЄС. До його прийняття, офіційними джерелами надходження коштів на реалізацію заходів щодо підтримки роботи атомної галузі були власні фонди, через що значно урізався чистий прибуток. Де-факто, саме це обмеження не дало вчасно відремонтовані пошкоджені французькі реактори рік тому.

Франція обмірковує постійне обмеження цін на атомну генерацію, щоб замінити механізм ARENH

Франція розглядає можливість запровадження постійного обмеження цін на продаж атомної генерації державного комунального підприємства EDF, коли чинний регламент ARENH закінчиться наприкінці 2025 року. Зустріч відбулася після того, як Рада ЄС погодила проєкт правил використання субсидіювання CFD для ядерної енергетики, поклавши край глухому куту, який перешкоджав прогресу в ширшій реформі дизайну ринку електроенергії. Однак учасники ринку заявили, що Франція, швидше за все, обмежить продаж атомної енергії як перший крок після того, як закінчиться термін дії регламенту ARENH, згідно з яким EDF продає генерацію конкурентам за обмеженою ціною, перш ніж запровадити CFD. На засіданні в п'ятницю, французькі урядовці підтвердили, що введення обмеження, коли уряд перерозподілятиме будь-які доходи, що перевищують граничну ціну, на користь французьких споживачів, є кращим варіантом, принаймні допоки зміни до європейського ринку електроенергії не вступлять офіційно в силу.
ARENH, який розшифровується як "Регульований доступ до наявної атомної електроенергії", - це право постачальників купувати електроенергію, вироблену на атомних електростанціях, за регульованою ціною в обсягах, визначених Французькою комісією з регулювання енергетики (CRE). Механізм діяв з 1 липня 2011 року для постачальників і був відкритий з 1 січня 2014 року для системних операторів з метою компенсації їхніх втрат.

Проєкт «Фенікс»: від вугілля до чистої енергії ММР NuScale

Минув рік з моменту оголошення США проєкту «Фенікс», спрямованого на прискорення переходу в Європі з вугільних електростанцій на малі модульні реактори. Проєкт здійснюється в рамках Програми Держдепартаменту США «Фундаментальна інфраструктура відповідального використання технології малих модульних реакторів» (FIRST), яка надає підтримку розвитку потенціалу країнам-партнерам за найвищими стандартами безпеки та нерозповсюдження. Проєкт реалізовуватиметься на засадах співпраці з державно-приватною програмою малих модульних реакторів (SMR PPP) Міністерства торгівлі США, метою якої є сприяння трансатлантичному співробітництву для розгортання SMR в Європі та Євразії.
До 15 червня країни Східної Європи та Євразії мали подати заявку на участь до 15 червня 2023 року. У вересні спеціальний представник президента США з питань клімату Джон Керрі оголосив, що на конкурсі були відібрані проєктні пропозиції від Чехії, Словаччини, Польщі та Румунії.
Так, Румунія стане першою країною за межами Сполучених Штатів, яка матиме технологію малих модульних ядерних реакторів (SMR). У регіоні Дойчешті, на північ від столиці Бухареста, Уряд країни запланував будівництво ядерної установки – 6 реакторами, які будуть розроблені за технологією NuScale, першої американської компанії, яка отримала сертифікацію своєї технології Комісією з ядерного регулювання США.
Словацька Slovenské elektrárne проводить серію досліджень для оцінки відповідних типів SMR з точки зору потреб словацької електроенергетики, а також витрат на будівництво та експлуатацію таких установок. Наразі країна запропонувала 5 майданчиків: існуючі атомні електростанції Богуніце та Моховце та три ТЕС Новаки, Вояни, US Steel Kosice. В ці тижні МЕА проводить ядерну експертизу енергетичного міксу Словаччини та досліджує оптимальні конфігурації щодо диспетчеризації та інтеграції нових проєктів.
Польська компанія ORLEN Synthos Green Energy (OSGE) вже працює над впровадженням SMR на 7 об’єктах Польщі за технологією BWRX-300 GE Hitachi. Місцями будуть: Остроленка, Влоцлавек, Стави Моновські, Домброва Гурніча, Нова Гута, Тарнобжезька спеціальна економічна зона та Варшава. При цьому OSGE є останнім у хвилі запитів щодо рішень атомних електростанцій у Польщі. Ще 14 квітня виробник міді та срібла KGHM Polska Miedź SA подав заявку на будівництво заводу NuScale VOYGR SMR у Польщі. Через три дні Polskie Elektrownie Jądrowe подала заявку на будівництво першої в країні великої атомної електростанції в Любятово або Копаліно, у польському муніципалітеті Хочево, у воєводстві Померанія. На даний момент всі проєкти знаходяться в активній фазі підготовки.
Зі свого боку, чеська державна вугледобувна компанія OKD запропонувала в якості майданчиків під SMR Тісову електростанцію та промисловий комплекс в місті Врешова. А у березні чеський оператор АЕС ČEZ визначила ще два оптимальні майданчики для малих модульних реакторів, окрім пілотного – АЕС Темелін. У другій половині 30-тих років ММР можуть бути зведені в Детмаровицях і Тушіміце, на місці розташування ТЕС. ČEZ Group підписала меморандуми про співпрацю в галузі малих модульних реакторів з компаніями NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, Westinghouse, KHNP і Holtec. Група ČEZ готова брати участь у науково-дослідницькій діяльності або розробці малих модульних реакторів цих компаній через свою дочірню компанію ÚJV Řež.
Не виключено, що до кінця року нас очікує більше новин стосовно просувань у реалізації проєкту «Фенікс».

Шведи починають обговорення перспектив переходу з викопного палива на низьковуглецеві технології. Акцент – на атомній енергетиці

Шведські експерти та політичні консультанти починають аналізувати шляхи відмови від викопного палива. На даний момент встановлено ціль у досягненні 100% генерації без викопного палива обсягом 300 ТВт-год до 2045 року, при забезпеченні розвитку мереж та посиленні енергетичної безпеки країни. Одним із головних принципів побудови нового бачення енергоміксу є стабілізація цін та прогнозованість виробництва електроенергії. Шведський Уряд додатково виділяє протягом трьох років 250 млн. шведських крон (21,2 млн. євро) у розвиток та інновації у атомному секторі – частково, дані кошти будуть направлені на огляд та можливості зберігання відпрацьованого палива з майбутніх енергоблоків АЕС.
Огляд підготував Владислав Онуфрей

Нове будівництво