Колегія Держатомрегулювання погодила продовження ресурсу енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС ще на 10 років

02.11.2023
Фото: Південноукраїнська АЕС
«Визнати обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС на визначених у проекті рівнях потужності до 2 грудня 2033 року», - таке рішення було ухвалене на сьогоднішньому засіданні Колегії Держатомрегулювання.
Як повідомляє ДІЯРУ, на Колегії було заслухано доповідь щодо результатів державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки (далі – ЗППБ) енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС. Державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки матеріалів ЗППБ була проведена відповідно до вимог статті 40 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».
А також розглянуто результати інспекційного обстеження комісією Держатомрегулювання із залученням фахівців ДСНС України, Міністерства оборони України, ДНТЦ ЯРБ, у відповідності до вимог статті 12 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».
Нагадаємо, перший блок ПАЕС пройшов комплексне інспекційне обстеження в рамках продовження довгострокової експлуатації 21-25 серпня. «Нашими фахівцями перевірено стан виконання умов ліцензій, інших документів дозвільного характеру, перевірено стан виконання вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки. Також оцінено стан безпеки установки, обладнання та систем, важливих для безпеки. Станом на сьогодні, ми не бачимо перешкод для продовження експлуатації ядерної установки енергоблоку №1 ПАЕС на енергетичних рівнях потужності», - заявив тоді в.о. голови Інспекції Олег Коріков.
Водночас, у жовтні ПАЕС повідомила, що завершує впровадження всіх обов'язкових заходів, необхідних для внесення змін до ліцензії на експлуатацію першого «мільйонника», аби у листопаді отримати дозвіл на продовження ресурсу.
Відтак Колегія Держатомрегулювання констатувала:
  • результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки ЗППБ енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС та інспекційного обстеження підтверджують можливість подальшої безпечної довгострокової експлуатації енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС;
  • енергоблок № 1 Південноукраїнської АЕС задовольняє вимоги з ядерної та радіаційної безпеки за показниками цільових критеріїв безпеки.
Колегія Держатомрегулювання вирішила схвалити Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС. А також ґрунтуючись на відомостях, наданих у Звіт з періодичної переоцінки безпеки щодо термінів експлуатації корпусу реактора, споруд, систем та елементів, важливих для безпеки, висновку державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки ЗППБ енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС, визнала обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС на визначених у проекті рівнях потужності до 02 грудня 2033 року.
Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання доручено забезпечити організацію внесення змін до ліцензії № ЕО 001019, виданої ДП «НАЕК «Енергоатом» на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока № 1 Південноукраїнської АЕС».
Читайте по темі:

Енергоблок №1 Південноукраїнської АЕС вдруге продовжує ресурс 

АЕС