США мають припинити фінансувати нові розробки передових реакторів, які не досягають проміжних цілей. Та зайнятися покращенням характеристик палива і матеріалів

25.10.2023
Фото: Wiki
Національна академія наук США зробила доповідь-застереження про проблеми, перед якими може постати впровадження передових реакторів задля досягнення кліматичних цілей і підвищення енергетичної безпеки. Про це пише Девід Делтон на сайті NucNet.
У звіті міститься попередження, що вдосконалені реактори повинні досягти успіху в багатьох сферах, включаючи завершення демонстрації нових реакторних технологій, перевірку нових бізнес-кейсів і демонстрацію поліпшених показників витрат, які є конкурентоспроможними з іншими низьковуглецевими технологіями виробництва електроенергії.
Будівництво та управління проєктами мають бути покращені порівняно з нинішніми великомасштабними проєктами, з оптимізованими процесами затвердження регуляторними органами та суспільного сприйняття.
У звіті зазначається, що дослідницька програма з удосконалення палива і матеріалів має важливе значення, оскільки деякі сучасні типи реакторів мають технологічні прогалини, пов'язані з життєздатністю і характеристиками палива і матеріалів.
Ця програма може бути реалізована у формі партнерства в галузі досліджень і розробок за участю Управління ядерної енергетики і Управління науки Міністерства енергетики США, Комісії ядерного регулювання США, Науково-дослідного інституту електроенергетики, ядерної промисловості, національних лабораторій та університетів.
Звіт закликає ядерну промисловість та Міністерство енергетики США розробити програму, яка забезпечить швидке просування найбільш ефективних технологій через процес демонстрації, включаючи випробування, вартість, графік, регуляторні та соціальні етапи прийняття.
"Концепції, які не досягають своїх проміжних цілей у звичайному порядку, не повинні більше отримувати підтримку, а новіші концепції повинні бути допущені до програми замість них", - йдеться у звіті.
У доповіді також міститься заклик до федерального уряду та урядів штатів надати фінансові стимули і зазначається, що необхідно докласти більше зусиль для скорочення витрат.
"За останні десятиліття ядерні проєкти в Сполучених Штатах і Європі не були побудовані за бюджетом або за графіком", - йдеться у звіті. У ньому зазначається, що значна частина зростання витрат не обов'язково пов'язана з ядерним островом, а з будівельними роботами, включаючи бетонні або сталеві конструкції і баланс станції. Таке зростання витрат зумовлене різними факторами, в тому числі тим, що "типова американська комунальна компанія не має достатнього технічного та інженерного персоналу для планування і управління проєктом ядерного будівництва".
Деякі передові постачальники реакторів розглядають можливість переходу від традиційного підходу "на основі проєкту" до підходу "на основі продукту", коли реактор виробляється на заводі або верфі, з метою забезпечення дотримання графіків, зниження будівельних ризиків, економії коштів і поліпшення якості.
Але, як зазначається у звіті, навіть за умови економії на ядерних компонентах, для сценаріїв розгортання, що передбачають масштабні будівельні роботи на майданчику, залишається виклик своєчасного і економічно ефективного виконання загальних будівельних робіт.
Ключовим економічним викликом для вдосконалених реакторів є зниження початкових капітальних витрат, необхідних для розробки і розгортання цих технологій, щоб вони були конкурентоспроможними за вартістю з іншими низьковуглецевими енергетичними системами.
Нагадаємо, раніше Цільова група "Чисте повітря" наголосила, що ядерна енергетика повинна радикально переосмислити те, як вона розробляє, фінансує, будує, регулює і ліцензує ядерні технології, якщо вона хоче зробити значний внесок у глобальну декарбонізацію.
А американський Інститут ядерної енергії NEI зробив конкретні пропозиції для вдосконалення збору екологічних даних, що має не меті пришвидшити ліцензування нових реакторів.
Читайте по темі:

Екологічні вимоги. Як уникнути штучного регуляторного гальмування нових атомних проєктів – NEI 

Нове будівництво