Екологічні вимоги. Як уникнути штучного регуляторного гальмування нових атомних проєктів – NEI

20.10.2023
Фото: wiki, АЕС Арканзас

 Більшість чинних нормативних актів та інструкцій американського ядерного регулятора NRC щодо розміщення атомних електростанцій зосереджені на ядерних технологіях сьогодення, що перешкоджає потенційному розгортанню нових ядерних проєктів. Це застарілий підхід, - давно констатують експерти та чиновники. Американський Інститут ядерної енергії NEI вважає, що NRC повинна розглянути можливість вдосконалення збору екологічних даних і врахувати кілька унікальних аспектів сучасних конструкцій реакторів, включаючи розмір активної зони і пасивні елементи безпеки.

Нещодавно NRC застосувала сучасний підхід, затвердивши багатообіцяюче правило щодо аварійної готовності для ММР та інших нових технологій, яке має бути відтворене для зусиль з вибору майданчика, йдеться у публікації старшого консультанту Інституту ядерної енергії Трістана Фіцпатріка. 
Він виокремлює для NRC наступні способи спростити екологічні вимоги в процесі вибору майданчика для будівництва АЕС, зберігаючи при цьому найвищий рівень безпеки:
  • враховувати підвищену безпеку сучасних реакторів і надавати ліцензії на оцінку впливу на навколишнє середовище в менших межах і зонах навколо станцій;
  • дозволити використання існуючих наземних і водних екологічних досліджень замість проведення нових, включаючи звіти про моніторинг якості води; 
  • дозволити використання зовнішніх джерел для вимірювання метеорологічних даних замість встановлення метеорологічних веж на місці;
  • визначити менший регіон, що становить інтерес для вибору та оцінки альтернативних ділянок.
Він констатує, що Сполучені Штати та інші країни світу надають все більшого пріоритету ядерній енергетиці для досягнення своїх кліматичних цілей та цілей енергетичної безпеки. Значні дії на федеральному рівні та на рівні штатів забезпечили безпрецедентну підтримку існуючих та нових ядерних технологій у США. Зростає й інтерес інвесторів до ядерної енергетики. 
Відтак, на думку аналітика, NRC повинна впорядкувати процес вибору майданчиків, щоб зробити майбутнє чистої енергії реальністю і задовольнити зростаючий попит на розгортання нових ядерних технологій. 

Нове будівництво