Від моделі проєкту до моделі продукту. Ключові характеристики успіху у будівництві нових АЕС – Air Task Force

24.09.2023
Фото: Georgia Power
Ядерна енергетика повинна радикально переосмислити те, як вона розробляє, фінансує, будує, регулює і ліцензує ядерні технології, якщо вона хоче зробити значний внесок у глобальну декарбонізацію. Про це йдеться в документі, опублікованому Цільовою групою "Чисте повітря" (Clean Air Task Force), - пише Девід Делтон на сайті NucNet.
"Нам потрібна оновлена промислова, регуляторна і ліцензійна екосистема, яка виробляє і постачає стандартизовані, товарні, конкурентоспроможні за ціною "продукти", а не дорогі і ризиковані "проєкти", розраховані на кілька десятиліть, - заявили автори документу.
На їх думку, ядерна галузь повинна перейти від моделі "проєкту" до моделі "продукту". "Виробництво атомних станцій має відбуватися так, ніби це літаки Боїнг 737, а не індивідуальні грандіозні собори", - наголошується у документі.
Автори на прикладі затримок і перевитрат коштів на проєкті атомної електростанції Вогтл-3 акцентують, що це був одноразовий будівельний проєкт, який значною мірою покладався на індивідуалізацію, спеціальні компоненти і матеріали, а також унікальні виробничі можливості і вимоги. Це збільшило вартість проєкту і обмежило кількість потенційних постачальників, які могли б взяти в ньому участь і створити додаткову вартість.
Виклики, з якими зіткнувся проєкт Vogtle, були символічними для ширших викликів, з якими стикається ядерна енергетика, йдеться в документі.
Аналіз успішних проєктів у сфері ядерної енергетики, які були реалізовані в розумні терміни і в рамках бюджету, визначає ключові характеристики успіху, серед яких повне інженерне проєктування до початку будівництва, єдина загальна відповідальність за проєкт, особлива увага до управління витратами, наявність референцій продемонстрованої конструкції реактора і ефективне регулювання.
"Більшість останніх ядерних енергетичних проєктів, реалізованих у західній півкулі, були ускладнені деякими або всіма цими факторами, і проєкт Вогтл не був винятком - йому не вистачало всіх цих атрибутів", - йдеться в документі.

Атомні електростанції повинні бути конкурентоспроможними за вартістю – $3 000 за кВт або менше – з низьким рівнем ризику, терміном введення в експлуатацію 3-5 років або менше, легко ліцензуватися в усьому світі, фінансуватися на майже нормальних комерційних умовах, підходити для розгортання в країнах, що розвиваються, звідки буде надходити більшість викидів і попиту на енергію, і бути здатними декарбонізувати такі сектори, як альтернативні види палива, такі як чистий водень і аміак, промислове тепло і електроенергія, - йдеться в документі. 

Нове будівництво